Muslimové jsou jako nacisté. Zeman promluvil pro britské noviny

Portál The Guardian vyzpovídal českého prezidenta Miloše Zemana, který britské novináře v mnohém překvapil. V netradičním rozhovoru srovnával radikalizaci muslimů s nástupem nacismu v Německu, dotkl se také problémů v Evropské unii. Během rozhovoru nešetřil český prezident svým pověstným humorem.

Miloš Zeman
reklama

Už začátek setkání britským novinářům prozradil, že se rozhovor neponese v tradičním duchu. "Kouříte?" začal Miloš Zeman uvolněně a rozhovořil se o strastech všech kuřáků. Vtipy a přirovnání k americké prohibici dovedly novináře k vyzdvihnutí snahy českého prezidenta k přiblížení se českému lidu. Pozornost přitáhla i Zemanova záliba v kontroverzních výrocích a kouscích spojovaných s alkoholem.

Velkým tématem rozhovoru byl Zemanův postoj k uprchlické krizi a islámské víře. Český prezident byl kvůli své protiislámské rétorice přirovnán k Robertu Ficovi nebo Viktoru Orbánovi. Zeman srovnával radikalizaci muslimů s nástupem nacismu v Německu.

"Ve třicátých letech byla velká většina Němců umírněná, byl to národ Goetheho a Schillera a tak dále," komentoval Zeman a doplnil: "Během několika let se z nich stali nacisté, dokonce fanatičtí nacisté. A radikalizace až dosud umírněných muslimů může být podobná, jako byla situace německého lidu. Může to být i jednodušší, protože je to velice radikální ideologie založená na náboženství."

Po vyžádání vysvětlení český prezident doplnil: "Mohli byste tvrdit, že islámští uprchlíci jsou mírumilovní lidé. Dovolte mi uvést jeden příklad. Přístup islámu - a teď nemluvím o džihádistech, ale mluvím o islámu - k ženám, polovině populace. Jak všichni víte, v koránu jsou ženy považovány za něco jako nižší součást společnosti."

Zemanova rétorika vede často k obviňování z laciného populismu a srovnávání s americkým prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. "Winston Churchill byl vždy populistou a měl pravdu. A všichni, kteří ho kritizovali, se pletli. Co to znamená být populista? Je to slogan, nálepka, nic víc," reagoval na obvinění český prezident.

Často je podle portálu The Guardian také kritizován Zemanův euroskepticimus. Podle českého prezidenta je setrvání České republiky v unii ospravedlňováno pouze "penězi, penězi, penězi", jak Zeman přezpívával část slavného hitu kapely ABBA. Podle něj Česko z unie daleko více vyčerpá, než do ní vrátí.

Český státník britskému portálu přiblížil, že Evropská unie nemá šanci přežít, aniž by se v ní nevyměnilo vedení. Ani zde nešetřil Zeman svými pověstnými vtípky a popsal Evropskou unii pomocí starého sovětského vtipu o pádu komunismu. "Ve třetí části vtipu jede Brežněv vlakem a říká - soudruzi, pokud vlak zastaví, měli bychom zatáhnout závěsy a předstírat, že stále jedeme. Taková je situace v Evropské unii. Prostě jen zatáhla závěsy," vysvětlil český prezident.

Na závěr se britští novináři ptali na Sametovou revoluci a zda z ní plyne pro Brity nějaké ponaučení v souvislosti s brexitem a případným odtržením Skotska. "Nepřeji vám vaši izolaci. Izolace je nádherná z dlouhodobého hlediska, ale víte co říkal Keynes - z dlouhodobého hlediska jsme všichni mrtví," zakončil český prezident rozhovor slovy slavného anglického ekonoma a profesora.

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky