Islámský stát zakázal burky. Zahalené ženy zabíjely velitele

Islámský stát zakázal ženám v iráckém Mosulu i dalších městech nosit burky. Velitelé se bojí o svou bezpečnost, už několikrát totiž na nejvyšší islamisty zaútočily zahalené ženy. Dříve přitom dívky bez závojů tvrdě trestali.

Ilustrační fotografie
reklama

Velitelé teroristické organizace Islámský stát se podle zdroje irácké televize Al-Alam bojí o vlastní život. Od pátku proto zakázali ženám vstupovat do velitelských a správních center zahalené burkami nebo nikáby.

Zákaz podle různých iráckých médií platí ve městě Mosul i dalších baštách islamistů. Radikálové tak reagovali na sérii atentátů, které v poslední době provedly ženy, které pod závoji skrývaly zbraně a výbušniny.

Dříve byly přitom ženy na území ovládaném Islámským státem nuceny nosit burky a být zahalené od hlavy k patě v černé barvě. Nepřípustné byly i hidžáby (šátky zakrývající vlasy, ale ne obličej). Ženy, které pravidlo nedodržovaly, islamisté bili nebo dokonce zabíjeli.

Burky se pro muslimky rychle staly symbolem útlaku. Podobně jako muži se po osvobození měst od Islámského státu holili a stříhali, ženy rychle svlékaly burky a nikáby. Černé závoje pak na oslavu pálily přímo na ulici.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky