Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kolonách ročně prostojíme hodiny. Stojí nás to tisíce korun

Dálnice, ilustrační fotografie
Dálnice, ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Postávání v kolonách vyjde každého řidiče v přepočtu na 19 tisíc korun ročně. Tedy téměř jeden průměrný plat padne nejen na spotřebu benzínu a nafty, ale i na čas strávený v zácpách.

Podle výpočtu Ústředního automotoklubu jde o částku, která se v průběhu let zvyšuje a to hlavně kvůli velkým opravám silnic a dálnic. Řidiči stráví každoročně v kolonách až půl dne!Nejen nervy a pár šedivých vlasů ale i 52 korun - tolik stojí denně v průměru českého řidiče čekání v kolonách. Propálený benzín nebo nafta a promarněný čas v koloně pak stály řidiče vloni 118 miliard korun. 

"Počítali jsme kolony při nehodě nebo při dopravním omezení a počítalo se to z několika údajů. Je také více oprav, takže roste to zdržení. Za rok 2015 každý řidič zaplatí 19 tisíc," odhalil mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. 

A taková realita má další důsledek - každý řidič v průměru za rok prostojí v kolonách dlouhých 12 hodin. Nejvíce hodin stráví řidiči popojížděním na dálnici D1, kde se situace nezlepší ani v příštích měsících. 

Zúžení do jednoho pruhu jsou na dálnici mezi Prahou a Brnem na denním pořádku. Kolonám na D1, a nejen tam, se ale můžete vyhnout, pokud budete mít například v telefonu aplikaci od ministerstva dopravy. 

"Aplikace s dopravními informacemi ukazuje hlavní dopravní tahy. Řidiči se mohou podívat na kamerový systém, na průjezdnosti, na potenciální problémy na některých omezeních, uzavírkách a podobně," vysvětluje její výhody mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Témata:  dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy