Politolog: Merkelová zná českou duši, protesty ji nepřekvapily

Prahu navštívila německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž postoje vyvolávají mezi lidmi kontroverzní reakce. Dopady na českou politickou scénu dnes v diskusním pořadu Vaše téma rozebíral politolog Jan Kubáček.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Hlavní město Česka je na evropském turné německé kancléřky Angely Merkelové třetí zastávkou. "Zítra ji čeká návštěva Varšavy, za pár dnů bude velmi důležité zasedání v Bratislavě. Hlavně se státy Visegrádu teď probíhají zásadní jednání," uvedl politolog.

Postoje kancléřky vyvolávají kontroverzní reakce mezi lidmi i politiky, to ji ale podle Kubáčka netrápí. "Studovala tady, jezdí sem na utajené návštěvy. Zná poměrně dobře českou duši a názory Čechů. Už v Německu zažila demonstrace, kde po ní házeli rajčata, tady to vnímá jako slunnou procházku," dodal.

Politologa ale překvapilo, že se její návštěvy nesnažili politici více využít ve vlastní prospěch. "Volby jsou už za pár týdnů, čekal bych větší politickou kampaň. Tady je ale zatím klid," doplnil Kubáček.

Ani o migraci se zatím na české politické scéně nestrhla větší hádka. "Lidé to nechávají na politicích. Dokud se nás to bezprostředně netýká, je to problém Německa, říkají si. O to zajímavější je ale to, jak křehce s tématem politici nakládají. Možná se rýsuje nějaký plán, proto nikdo víc nezbrojí," uvažoval Kubáček.

Česko zůstává pro Merkelovou klíčové hlavně při jednání se státy Visegradské čtyřky. "V Sobotkovi má poměrně měkkého partnera, nejlepšího z celého Visegradu. Možná už má připraveno nějaké řešení, potřebuje ale znát cenu za český souhlas," myslí si politolog.

"My si teprve zvykáme na takové to vyjednávací oťukávání. Merkelová má sice v Česku nějakou historii, ale ne tak velkou, aby třetinu času trávila na akademické půdě. Už se tam asi řešila nějaká témata, neformálně se otevřela," prohlásil Kubáček.

Na rozdíl od setkání s premiérem Sobotkou považuje politolog schůzku s prezidentem a vicepremiérem za symbolickou. "Merkelová si uvědomuje, že má Zeman velkou váhu ve veřejném mínění, ale bude řešit spíše ekonomiku. S Andrejem Babišem je to pak spíše taktické setkání, je to potenciální premiér," uzavřel odborník.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky