Vlajky ISIS a střelba v Praze: Nevěděli jsme to, tvrdí radnice

Nedělní "představení" příznivců islamobijce Martina Konvičky, na němž simulovali v centru Prahy střelbu ze samopalů, šokovalo nejen přihlížející turisty. Divit se nestačí i na pražském magistrátu, který o shromáždění věděl předem.

Ilustrační fotografie
reklama

"Oznamovatel, kterým mimochodem nebyl přímo pan Konvička, nám dal vědět, že na místě bude jakési divadelní představení s herci převlečený za vojáky," řekl TN.cz v pondělí mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Jedním dechem ovšem dodal, že magistrátní úředníci rozhodně nebyli informováni o tom, že simulovaná okupace Islámským státem bude zahrnovat i střelbu do vzduchu.

"V takovém případě bychom shromáždění zakázali už předem. Není možné, aby podobné akce ohrožovaly bezpečí přihlížejících nebo měly rasový podtext," dušuje se mluvčí.

Akci tak ve finále ukončil až magistrátní úředník, který na ni v neděli dohlížel přímo na Staroměstském náměstí. Podivná manifestace, která k smrti vyděsila všechny kolem a mezi turisty vyvolala paniku, už ovšem zajímá policii.

Ta teď zjišťuje, jestli příznivci antiislamisty Martina Konvičky neporušili zákon a nešířili poplašnou zprávu. V úvahu ještě teoreticky připadá i obecné ohrožení.

Iniciativa Martina Konvičky ovšem na svém webu tvrdí, že všechno bylo úplně jinak - žádná panika se prý nekonala a jediný, kdo dělal na manifestaci problémy, bylo několik agresivních muslimských turistů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky