Konec ruské propagandy? České vnitro vyhlásilo válku Kremlu

Vláda a ministerstvo vnitra plánují zřídit centrum, které bude schopné reagovat na bezpečnostní hrozby ohrožující Českou republiku. Centrum terorismu a hybridních hrozeb od svého vzniku sice dělí ještě několik měsíců, už nyní ale dostalo nové pravomoci. Bude bojovat proti proruské propagandě.

Ilustrační fotografie
reklama

Cílem a úkolem Centra terorismu a hybridních hrozeb bude podle ministerstva vnitra věnování se celostátním bezpečnostním hrozbám v oblasti vnitřní bezpečnosti v návaznosti na zákonnou působnost Ministerstva vnitra, nově ale i v kontextu hybridního prostředí/hybridních hrozeb.

Mluvčí resortu Martina Němcová serveru EuroZprávy.cz potvrdila dřívější informace o tom, že centrum bude mít do 30 lidí. Půjde přitom pouze o pracovníky ministerstva a tým jako takový se nebude dělit na části, z organizačního hlediska tak půjde o jedno oddělení.

Co přesně ale bude cílem nového týmu? "Jednak bude Centrum nastavovat politiku MV v oblasti hybridních hrozeb a ve spolupráci s ostatními příslušnými resorty, podle typu hybridních hrozeb, se podílet na jejich řešení. Bude se mimo jiné zaměřovat i na monitoring a analýzu otevřených i dalších zdrojů, takto získané informace analyzovat pro vedení resortu a státu, popř. pro veřejnost a navrhovat nelegislativní i legislativní opatření k řešení těchto hrozeb," uvedla pro EuroZprávy.cz Němcová.

Tematicky se bude Centrum zaměřovat zejména na terorismus, ochranu měkkých cílů, bezpečnost civilního letectví, ale i na těsně související radikalizaci a extremismus nebo na bezpečnostní aspekty migrace a národnostních komunit v ČR. Pod svou správu dostane ale i aktuální dezinformační kampaně vedené proti ČR, a to zejména na ruské, islamistické či extremistické.

"Bude se věnovat i vazbám jednotlivých bezpečnostních problémů na sebe navzájem. Pokud jde o dezinformační kampaně, tak zadání vychází z výsledků Auditu národní bezpečnosti, který mezi jinými hybridními hrozbami i šíření dezinformačních kampaní a s nimi spojené pokusy o ovlivňování veřejného mínění směrem k diskreditaci demokratických institucí vyhodnotil jako jednu ze závažných bezpečnostních hrozeb," uvedla Němcová.

V oblasti dezinformačních kampaní podle resortu půjde zejména o jejich monitoring, vyhodnocování, zda se jedná o součást hybridní kampaně, která má za cíl negativně ovlivňovat dění ve státě ve prospěch cizí moci, a případně příprava reakcí ve formě výstupů strategické komunikace.

Rusko využívá k propagandě Zemana, tvrdí analytici

Proruská propaganda v Česku je v posledních dnech velmi aktuální téma. Ve čtvrtek zveřejnil think-tank Evropské hodnoty analýzu s názvem Schéma vlivu Ruské federace v České republice a spustil veřejnou kampaň „Nechceme zpátky na Východ". Autoři analýzy jsou zástupce Evropských hodnot Jakub Janda a reportér časopisu Respekt Ondřej Kundra.

Šíření konspiračních teorií, cílené dezinformace ale i podpora z úst českých politických představitelů jsou podle analýzy projevy systematické dezinformační kampaně Ruska v České republice. Autoři materiálu varují, že se Kreml snaží podrývat důvěru v demokratické politiky a instituce, Evropskou unii a NATO.

Cílem Kremlu je podle zjištění autorů studie také podkopat důvěru názorových oponentů a v dlouhodobém horizontu také vystoupení z EU. „Jako hlavní zájmy Ruské federace jsme identifikovali posilování pozice politických spojenců a využití těchto trojských koní pro posílení vnitřních rozkolů EU a NATO," zmínil Janda jednu ze tří priorit Ruska.

Hlavní politický spojenec Ruska pak podle nich je prezident Miloš Zeman. „Prezident jednoho z členských států EU je pro ně cenným spojencem. Jakákoliv pozice je projevena ruskou stranou, prezident Zeman ji později hájí," vysvětloval Janda, který je dlouhodobým kritikem Zemanova pozitivního vztahu k Rusku. Prezident nedávno odmítl dialog s ním kvůli pornografickému videu, které Janda v minulosti natočil. Zeman ho podle svých slov nepovažuje za partnera pro diskusi.

Témata: Rusko | propaganda | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky