Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Supermarket prodával lososa s červem, který útočí na orgány

Ryby, ilustrační fotografie
Ryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hlavní hygienička České republiky varovala prostřednictvím ministerstva zdravotnictví před nebezpečným lososem, kterého prodával supermarket Albert. Laboratorní zkouška odhalila přítomnost nebezpečného červa, který může proniknout skrz žaludeční stěnu do dalších orgánů!

Na hygienu se obrátil zákazník, kterému se po snězení uzeného lososa udělalo špatně. Pražští hygienici vyrazili do prodejen Albert na Václavském náměstí a Na Můstku. Lososa šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016 sice již v prodejně nenašli.

Prověřili ale výrobek se stejným číslem šarže, který měl datum spotřeby 11. 8. 2016. Produkt "Losos divoký uzený - kousky 100 g" distribuovala společnost NEKTON - Vrňata s.r.o. Výsledek byl alarmující.

"Laboratorním vyšetřením byla potvrzena přítomnost Anisakis spp. Anisakis simplex. Jedná se o parazitického červa trávicího traktu mořských savců. Ten je pro člověka nebezpečný – larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů," uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Hygienici důrazně varují před konzumací tohoto lososa. Během hodin až dní by zákazníkovi mohl způsobit vážné zažívací potíže. O nebezpečném výrobku už byly informovány orgány státního dozoru a příslušné krajské hygienické stanice.

Témata:  potraviny Ministerstvo zdravotnictví Ryby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy