Lidé se bouří: EU chce kvůli migrantům ve školách povinně zavést arabské číslice?

Učit arabské číslice povinně ve školách? Jsme proti, měli jasno Poláci, které oslovil polský redaktor internetové televize Refleksja TV. Natočené video se stalo hitem, lidé si totiž ve většině případů neuvědomují, že arabské číslice dennodenně používají. Poláci však nejsou jediní, kteří se nechali nachytat. Nedávno bylo podobné video natočeno i v Česku – a dopadlo naprosto stejně.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Evropská unie chce ve školách povinně zavést arabské číslice kvůli migrantům, tvrdil polský reportér podle Českého rozhlasu lidem. Jeden z respondentů nesouhlasil s tím, že je Polsko suverénní země. „Máme své vlastní představy o vzdělání, o tom, jak učit naše děti. Máme svůj jazyk, tak se učme po našem. Ať si ty své číslice nechají," řekl na kameru.


Zdroj: YouTube

I oslovené ženy byly proti. „Oni nectí naši kulturu, proč bychom se my měli přizpůsobovat té jejich," nechápala Polka. Další tvrdila, že by se polské děti v polských školách takové věci prostě učit neměli. Podle jedno z mužů měl mít člověk právo vybrat si, jaké číslice se bude učit. Někteří se však nachytat nenechali a věděli, že se arabské číslice ve školách učí všichni.


Zdroj: YouTube

Ani Češi ale s výukou arabských číslic podle videa na YouTube nesouhlasí. Podle nich je to hloupost, blbost a nesmysl. „Arabštinu nepotřebujeme. Je to zbytečné, ať se děti učí francouzštinu, angličtinu, němčinu. Arabů máme dost," uvedl jeden z oslovených Čechů. „Já bych nic cizího nezaváděla," přisadila si starší paní. Naopak lámanou češtinou mluvící Vietnamec se domnívá, že je dobré poznávat věci z celého světa.


Zdroj: YouTube

Otázku položili Slovákům také lidé z tamní verze pořadu Nikdo není dokonalý. Jeden z oslovených byl proti s tím, že by se jeho děti měli nejprve naučit „naše čísla". „To si nemůžeme dovolit, takové věci. Arabština napáchala dost zlého. Myslím si, že to pro nás není potřebné," dodal další dotazovaný,

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky