Dokonalá Merkelová? Zlatá éra Německa končí, varuje bruselský zpravodajský server

Německo se po nedávné sérii útoků otřásá v základech. Bruselský zpravodajský server Politico upozorňuje, že se německá společnost nevyhnutelně mění spolu s tím, jak končí éra německé kancléřky Merkelové v roli dokonalé političky. Informuje zpravodajský server EuroZprávy.cz.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Konec jedné éry

Server podotýká, že se situace společnosti v Německu rychle mění; i záznamy z minulého roku vypadají jako scény ze zcela jiné doby.

„Během posledního desetiletí si Německo užívalo to, co možná jednoho dne bude považováno za zlaté období. Okolo roku 2005 se dlouhodobě strádající ekonomika země zvedla a v nedávných krizích obstála lépe než většina ostatních. Politicky se z národa stala evropská dominantní síla," uvádí server Politico.

Asi nejdůležitějším bodem pro zemi ale podle serveru byl fakt, že se z ní stalo atraktivní místo k životu. Země se podle něj stala „liberálnější, tolerantnější a uvolněnější". To se ale dnes i s ohledem na nedávnou vlnu násilí, která zemi zasáhla, rychle mění.

Uprchlická krize vše změnila

„Nálada veřejnosti se rychle změnila poté, co stovky tisíc uprchlíků vstoupily do země a vytvořily obrovský tlak na zdroje a instituce. Pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) v průzkumech získala na síle a těží z rozšířeného strachu z migrace a terorismu," tvrdí server.

Následně podotýká, že z hlediska politiky je situace nejvíce vidět na osobě německé kancléřky Angely Merkelové, která nyní podle něj „vypadá slabá a zranitelná". Křehkost je ale znát i v německé ekonomice, kterou zmítají zejména problémy gigantů Volswagen, který zasáhl skandál ohledně falšování testů emisí, a Deutsche Bank.

Právě Merkelová se stala jakýmsi symbolem ony zlaté éry Německa. Jak server připomíná, začátek prosperity Německa se přibližně shoduje s jejím nástupem k moci v roce 2005. Nyní se ale lidé obávají, že dobré časy končí a německá ekonomika, která staví zejména na exportu, se nevyhnutelně musí zhroutit.

Starosti lidem dělá i stárnoucí populace, která pro Německo představuje „časovanou bombu. OSN předpovědělo, že v roce 2030 bude v zemi pracovat pouze polovina občanů. Merkelová si myslela, že našla řešení. Když otevřela dveře uprchlíkům, šlo jistě o humanitární gesto, ale šlo také o snahu oživit pracovní sílu," vysvětluje server.

„Nezvládneme to"

„Merkelová si myslela, že to Němci pochopí. Nepochopili. Dlouhodobé výhody migrace mohou v ideálním případě převážit krátkodobé problémy. Ale mnozí lidé v zemi – zejména starší a konzervativní voliči – viděli pouze negativa. ‚Zvládneme to,' řekla jim Merkelová. A miliony jedním hlasem odpověděly: ‚Ne, nezvládneme'," uvádí dále server Politico.

A právě této situace využila antiimigrační AfD, kterou sjednotil silný odpor k imigrační politice Angely Merklové. „Lídři strany nejsou schopní politici. Chybí jim charisma a učinili mnoho chyb. Ale události, jako byly útoky ve Würzburgu a Ansbachu, kde útočili čerství uprchlíci, jejich rétoriku posílí a poskytnou jim argumenty pro tvrzení, že krok Merkelové zvýšil riziko terorismu," domnívá se server.

Psali jsme:

Dodává, že už dávno neplatí ani iluze Merkelové jako dokonalé političky bez chyb. „Merkelová má mnoho chyb a ty jsou v těchto dnech vidět. Není rétoricky nadaná a neví, jak lidem předat své emoce," varuje server. Německá společnost se tak podle něj za ní již nedokáže sjednotit a rostoucí polarizace bude zemi ohrožovat i nadále.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky