Americký novinář si posvítil na české politiky: Babiš za méně než miliardu ani nevstane

Americký novinář a komentátor Erik Best se pozastavuje nad finančními skandály, které provázely minulé české premiéry. Připomíná, že ani stávající šéf vlády Bohuslav Sobotka nemá úplně čistý štít. A nejinak je tomu u mužů, o kterých se mluví jako o jeho potenciálních nástupcích.

Andrej Babiš
reklama

„Václav Klaus, Stanislav Gross i Petr Nečas - všichni opustili funkci předsedy vlády na základě finančního skandálu, Bohuslav Sobotka je ale jediný český premiér, nad kterým visel potenciálně zásadní finanční skandál už před tím, než se ujal této funkce. OKD byla a je jeho Achillovou patou," vyjmenovává ve svém pravidelném zpravodaji Final Word Best.

Připomíná také, že Sobotkův případ není ojedinělý. „Další dva nejpravděpodobnější kandidáti na úřad premiéra po volbách v roce 2017 – Andrej Babiš a Milan Chovanec – také mají skandály, které by je potenciálně mohly položit. U Babiše je to nedořešená dotace pro Čapí hnízdo, Chovanec má teď problém s příliš levným bytem v Plzni od dodavatele aut pro ministerstvo vnitra," připomíná aktuální kauzy americký novinář.

Mezi těmito případy je podle něj ale jeden velký rozdíl. „Co odlišuje Chovance od Sobotky i Babiše, je nepatrná částka, o kterou v jeho případě jde. Byl totiž ochoten riskovat šanci stát se premiérem za pouhý milion korun nebo tak něco. Sobotka přemýšlí v mnohem větších částkách, především po svém vlastním skandálu s bytem. A od té doby, co je Babiš ministrem financí, tak za méně než miliardu ani nevstane z postele," dodává kousavě Best.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky