Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci? Bohaté státy je nechtějí, varuje Oxfam

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Navzdory tragickým a bouřlivým událostem posledních dní zůstává migrační krize jednou z nejpalčivějších evropských i světových otázek. Jak ale nyní upozorňuje britský deník The Guardian, šest nejbohatších zemí světa poskytuje azyl pouze 9 % uprchlíků, ačkoliv společně tvoří 60 % světové ekonomiky.

Deník upozorňuje na vyjádření mezinárodního humanitárního sdružení Oxfam, podle kterého 6 nejbohatších zemí světa, které společně tvoří téměř 60 % světové ekonomiky, hostují pouze 9 % světových uprchlíků. Zbytek tak připadá na chudší země.

Podle dnes zveřejněné zprávy Oxfamu se ve Spojených státech, Číně, Japonsku, Německu, Francii a Velké Británii nachází pouze 2,1 milionů uprchlíků, což je 8,9 % jejich celkového počtu na světě.

Z nich je asi třetina (736 740) v Německu, necelých 170 tisíc uprchlíků našlo útočiště ve Velké Británii.

Naopak téměř polovina světových uprchlíků, tedy téměř 12 milionů lidí, žije v Jordánsku, Turecku, Palestině, Pákistánu, Libanonu a Jižní Africe, ačkoliv jde celkově pouze o 2 % světové ekonomiky.

Oxfam proto vyzývá bohaté státy, aby přijaly uprchlíků více a ulehčily tak chudým státům. „Jde o jednu z největších výzev naší doby, ale přitom je odpovědnost za její řešení ponechávána na chudých státech a chudých lidech," varuje Mark Goldring, výkonný ředitel Oxfamu ve Velké Británii. „Je ostudné, že Velká Británie jako jedna z nejbohatších ekonomik poskytla útočiště méně než 1 % uprchlíků," dodal.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy