Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odsouzené mají hlídat chytré náramky. Už za pár měsíců

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Systém elektronických náramků, které by měly hlídat vězně, má podle ministerstva spravedlnosti začít fungovat během několika měsíců.

Náramky budou nosit třeba i ti, kterým soud uložil alternativní trest domácího vězení. Ten je možné ukládat už od roku 2010, ale soudci jej zatím, možná i kvůli chybějícím náramkům, moc nevyužívají.

Výběr firmy, která by měla dodat elektronické náramky a systém pro jejich monitorování, finišuje. "Počítáme, že v průběhu následujícího roku 2017 by ten systém měl být zaveden a naběhnout," slibuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Náramky by tak měly rozšířit možnost udělovat trest domácího vězení. Ministr spravedlnosti věří, že tomuto systému budou věřit i soudci a začnou udělovat více alternativních trestů.

To na oplátku pomůže i českým věznicím, které jsou dlouhodobě přeplněné. Ministerstvo počítá, že ze začátku budou k dispozici dva tisíce náramků.

V tendru na elektronické náramky teď soupeří šest firem. Přitom do původního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, což mimo jiné způsobilo odklad tohoto systému elektronického monitoringu.

Témata:  věznice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy