Odsouzené mají hlídat chytré náramky. Už za pár měsíců

Systém elektronických náramků, které by měly hlídat vězně, má podle ministerstva spravedlnosti začít fungovat během několika měsíců.

Věznice, ilustrační fotografie
reklama

Náramky budou nosit třeba i ti, kterým soud uložil alternativní trest domácího vězení. Ten je možné ukládat už od roku 2010, ale soudci jej zatím, možná i kvůli chybějícím náramkům, moc nevyužívají.

Výběr firmy, která by měla dodat elektronické náramky a systém pro jejich monitorování, finišuje. "Počítáme, že v průběhu následujícího roku 2017 by ten systém měl být zaveden a naběhnout," slibuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Náramky by tak měly rozšířit možnost udělovat trest domácího vězení. Ministr spravedlnosti věří, že tomuto systému budou věřit i soudci a začnou udělovat více alternativních trestů.

To na oplátku pomůže i českým věznicím, které jsou dlouhodobě přeplněné. Ministerstvo počítá, že ze začátku budou k dispozici dva tisíce náramků.

V tendru na elektronické náramky teď soupeří šest firem. Přitom do původního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, což mimo jiné způsobilo odklad tohoto systému elektronického monitoringu.

Témata: věznice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky