Pozor na suvenýry z dovolené: Tyhle věci si nesmíte dovézt

Chtěli jste si od moře dovézt na památku pár mušlí? Ne ze všech zemí je to možné a na hranicích byste se mohli dostat do velkých problémů. Někde byste se dokonce mohli dopustit trestného činu a dostat pokutu až 1,5 milionu korun nebo strávit několik let ve vězení.

Ilustrační fotografie
reklama

Suvenýry k dovoleným patří, vždy si ale předem zjistěte, co se z jednotlivých zemí smí a nesmí vyvážet. Podle úmluvy CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin je více než 33 tisíc druhů chráněno. Nejde přitom jen o živé organismy, ale i jejich části a výrobky z nich.

"Pokud je turista zachycen při vývozu nějakého nedovoleného suvenýru, může pro něj nastat nepříjemná situace například v podobě zmeškaného odletu nebo může být dokonce i zadržen,“ uvádí Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Pokud si přesto budete chtít některý ze zakázaných exemplářů domů přivézt, potřebujete vývozní povolení země, odkud cestujete, a zároveň dovozní povolení České republiky.

"V mnoha zemích je porušení CITES přísně postihováno, často hrozí i několik let vězení. V České republice vám nezákonně dovezené exempláře budou po příletu zabaveny a bude vám uložena pokuta, která může být od několika tisíc až do 1,5 milionu korun dle závažnosti činu," varuje ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Přečtěte si v tabulce, co si z různých částí světa nesmíte domů bez povolení dovézt ZDE.

Témata: dovolená | Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky