Migranti měli být ubytováni na luxusní výletní lodi za miliony. Situace se ale změnila

Švédská migrační stráž ve středu oznámila, že žadatelé o azyl nebudou ubytování na luxusní výletní lodi, která patří americko-švédské společnosti. O této možnosti se dříve spekulovalo jako o řešení problému nedostatku míst v azylových ubytovnách.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Švédské úřady uvedly, že se lodní společnost nepodařilo zajistit potřebná povolení. Místo na palubě lodi Ocean Gala mělo najít až 1800 žadatelů o azyl.

„Naše dohoda byla závislá na získání všech potřebných povolení. To se nepovedlo a dohoda je tedy neplatná," tvrdí úředník švédské migrační agentury Magnus Gustavsson.

Přepravní magnát Kjell Tandberg, kterému loď patří, však obvinil vládu, že „odmítla zaplatit" za pronájem lodi, protože krize týkající se ubytování žadatelů o azyl začala slábnout. Trvá však na tom, že by země měla denně uhradit 800.000 švédských korun (asi 2,3 milionu českých korun).

Úřady bojovaly s nedostatkem místa pro žadatele o azyl, loni do země přišlo více než 163.000 migrantů. Úředníci je museli ubytovat v tělocvičnách, kempech a skladech a dokonce i ve starých jaderných krytech. Od té doby se však situace mírně zklidnila.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky