Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé už mají EU dost, ukázal průzkum

EU
EU
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Na Evropskou unii se v poslední době valí jedna kritika za druhou – zejména v souvislosti s migrační krizí a nezvládnutím jejího průběhu ze strany EU. Americký think tank Pew Research Center provedl celoevropský výzkum, jehož výsledky ukázaly na rostoucí euroskeptismus. Informoval o tom server Politico.

Ani EU, ani brexit

Průzkum think tanku Pew Research Center probíhal během dubna a května letošního roku a celkem zahrnul 10 491 respondentů z deseti států EU, což podle serveru odpovídá názorům 80 % obyvatel EU a 82 % HDP EU.

Výsledky průzkumu, který think tank provedl a který se zaměřil na deset států z různých částí Evropské unie, odhalil, že zklamání z Evropské unie roste. Drtivá většina lidí se shodla, že EU nezvládla uprchlickou krizi – například 94 % Řeků, 88 % Italů a 77 % Švédů.

I v zemích, kde byla tradičně podpora pro migrační politiku EU vysoká, jako je Německo a Nizozemí, počet nespokojených lidí vzrostl a postup EU zde schvalovala méně než třetina dotázaných.

Oproti tomu možná překvapivě dopadl průzkum ohledně blížícího se britského referenda, ve kterém se rozhodne, zda Velká Británie v Evropské unii setrvá, nebo zda z ní odejde. Průměrně 70 % lidí se domnívalo, že pokud Velká Británie EU opustí, bude to pro Evropu dobré.

„Pouze ve Francii, zemi, kde bývalý prezident Charles de Gaulle dlouhodobě protestoval proti britskému členství v evropském projektu, si téměř třetina respondentů myslí, že odchod Británie by pro EU byl dobrý," vysvětluje server.

Podpora EU klesá

Celková podpora Evropské unie klesla oproti minulému roku ve Francii, Německu a Španělsku. Bruce Stokes z think tanku, který výzkum prováděl, výsledky okomentoval s tím, že ačkoliv v minulých letech se názor veřejnosti na EU po krizových letech 2012 a 2013 zlepšil, „EU nyní znovu prožívá ostrý pokles podpory veřejnosti v několika svých největších členských státech".

V několika zemích značně převážil negativní názor na EU nad pozitivním. Nejhůře EU dopadla v krizí tvrdě zasaženém Řecku, kde 71 % lidí má na EU negativní názor. Jen o 10 % méně bylo ale negativních názorů například ve Francii.

„Celkově v osmi zemích, kde byl průzkum proveden jak v roce 2015, tak v roce 2016 – Francii, Německu, Velké Británii, Itálii, Španělsku, Řecku, Švédsku a Polsku – procento obyvatel s kladným názorem na EU průměrně kleslo z 57 % na 49 %," píše dále server.

Lidé chtějí zpět národní moc

Výsledky průzkumu pak také odhalily, že roste podpora obyvatel pro navrácení moci z Bruselu zpět do rukou národních hlavních měst. 42 % lidi bylo pro navrácení svrchované moci své zemi, zatímco pro zvyšování moci Bruselu se vyjádřilo pouhých 19 %. V Řecku a Velké Británii byly pro navrácení moci do Atén a Londýna dvě třetiny dotázaných.

Zajímavý trend se ukázal při rozdělení výsledků podle věku. Ve Francii, Velké Británii, Nizozemí a Polsku měli lidé ve věkovém rozmezí 18-34 na EU spíše pozitivní názor, zatímco lidé ve věku nad 50 let naopak převážně negativní názor.

„Evropané jsou ohledně ideologie rozděleni, ale toto rozdělení není ve všech společnostech jednoduchou záležitostí levice versus pravice," uvedl dále Stokes. Například ve Španělsku jsou proti EU spíše levicoví voliči, zatímco ve Velké Británii levice EU spíše podporuje.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy