Německo chce ovládnout celou EU? Chystá se mocenský převrat, bojí se Brusel

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz se podle některých kritiků pokouší převzít kontrolu nad klíčovými posty v rámci Evropské unie. Schulz totiž plánuje přeobsazní některých hlavních postů, do kterých chce dosadit lidi ze své administrativy. Ozvaly se však už hlasy, podle kterých by tak zpolitizoval byrokratický proces obsazování pozic.

Evropská unie, Brandenburská brána
reklama

Schulz podle serveru Politico počátkem tohoto měsíce řekl předním poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku, že chce, aby jeho současný šéf štábu a dlouholetý asistent, Markus Winkler, byl příštím zástupcem generálního tajemníka instituce. Uvedly to zdroje, které se účastnily setkání. Post v současné době zastává Francesca Rattiová, která odchází do důchodu.

Kromě toho chce Schulz podle zdrojů nahradit dlouholetou šéfku Ředitelství pro rozpočtové záležitosti Anne Vitreyvou Monikou Strasserovou, jeho bývalou rozpočtovou poradkyní. Navrhuje také několik dalších převodů zaměstnanců ze svého kabinetu na pracovní místa ve správě Parlamentu.

Britský server Express také podotýká, že generálním tajemníkem Evropského parlamentu je Němec Klaus Welle a že největší frakci v europarlamentu – Evropskou stranu lidovou - vede další Němec Manfred Weber. Podle dalších spekulací by pak Winkler mohl nahradit na postu práce Webera, se kterým nemá Schulz příliš dobré vztahy.

„Zdá se, že je to teď trend v Evropském parlamentu. Abyste získali Schulzovu přízeň, musíte být německy mluvící a socialista," uvedl Philippe Lamberts, předseda Strany zelených v Evropském parlamentu, poukazoval tak na skutečnost, že většina z kandidátů podporovaných Schulzem jsou buď Němci nebo Rakušané. „Je to urážka rozmanitosti," dodal.

Někteří vidí toto Schulzovo úsilí jako snahu upevnit si vlastní pozici, aby zůstal na postu šéfa parlamentu – nebo aby si alespoň zajistil, že jeho spojenci budou umístěni v klíčových pozicích, pokud se mu nepodaří post uhájit.

„Alespoň, i když se vrátí do Německa, by mohl spoléhat na spojence v parlamentu," řekl jeden z úředníků parlament. Schulzova kancelář však uvedla, že na navrhovaných pracovních pohybech není nic neobvyklého a že jsou součástí veřejného procesu přijímán lidí.

Další zdroj s tím však nesouhlasí. „Tohle se nikdy předtím nestalo," uvedl nejmenovaný zdroj s tím, že tohle by mnoha lidem by tyto změny mohly vyrazit dech. Schulzův mluvčí k tomu dodal: „Tyto pozice budou veřejně vypsány a existují otevřené procedury, podle kterých může se může přihlásit kdokoliv, kdo splní potřebné požadavky, jako je praxe."

Témata: EU | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky