Lék Bioparox definitivně končí. Sprej už si nekoupíte

Volně prodejný lék Bioparox, před jehož vedlejšími účinky varoval na začátku roku Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), už brzy v lékárnách nezakoupíte. Francouzská společnost Les Laboratories Servier se totiž přípravek rozhodla stáhnout z trhu.

Ilustrační fotografie
reklama

Lék Bioparox definitivně končí, řekl agentuře TASR Jozef Hromjak ze společnosti Servier. Farmaceutická firma se rozhodla lék stáhnout poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky v pátek oficiálně oznámila, že doporučuje zrušit registraci léku, informují tvnoviny.sk.

"Společnost Les Laboratories Servier, v souladu se stanoviskem Koordinační skupiny pro vzájemné uznávání a decentralizační postupy, přistoupí ke stažení léku Biparox z trhu. Postup a způsob stáhnutí léku proběhne na základě dohody se Státním ústavem pro kontrolu léčiv SÚKL," informuje Jozef Hromjak ze společnosti Servier.

Důvodem ke stažení léku je fakt, že Bioparox obsahuje nebezpečné antibiotikum fusafungin, které může vyvolat závažné alergické reakce. Podle Koordinační skupiny Evropské agentury pro léčivé přípravky nejsou sice tyto reakce u lidí časté, mohou být ale smrtelné. "Rizika by nikdy neměla převažovat nad léčivými účinky," shodují se odborníci.

Před úplným stažením léku je potřeba ještě zrušit jeho registraci. To však podle Lucie Šustkové ze SÚKL několik týdnů potrvá.

Fusafungin je antibakteriální léčivá látka s protizánětlivým účinkem používaná ve formě aerosolu pro nosní nebo orální podání ve spreji. Dosud se používal k místní léčbě zánětů sliznice hltanu a dýchacích cest jako je rýma, zánět vedlejších nosních dutin, angína, zánět hltanu, zánět hrtanu.

Témata: léky | lékárny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky