Čína a ČR prohloubily vztahy, čínskou návštěvu provází protesty

Česká republika během druhého dne prezidentské návštěvy výrazně prohloubila své vztahy s Čínou. Prezidenti obou zemí Miloš Zeman a Si Ťin-pching na Pražském hradě podepsali smlouvu o strategické spolupráci, příslušní ministři pak několik memorand o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství. Český i čínský prezident, jehož třídenní návštěvu provázejí protesty, přitom věří v další posilování spolupráce. Má k němu přispět i 95 miliard korun, které letos chtějí čínské firmy v Česku investovat.

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
reklama

Včera měl Si Ťin-pching mnohem náročnější program. V 10 hodin dorazil na Pražský hrad. Připraveno bylo přivítání s vojenskými poctami. Během něj trochu pracovníky Hradu trápil silný vítr, který otáčel červený koberec, po kterém měli státníci projít při přehlídce vojenských jednotek. Po přivítání se prezident Xi odebral na osobní schůzku s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Oba prezidenti podepsali po 12 hodině dohodu o strategickém partnerství. Další memoranda pak podepsali členové české vlády. Konkrétní obchodní dohody podepíší zástupci jednotlivých firem ve středu na obchodním fóru na Žofíně.

"Chtěl bych se vám omluvit za to, že nemám funkční zlatý kočár, ve kterém bych vás svezl tak, jako vás svezla královna Alžběta II. Chtěl bych se omluvit také za to, že nevlastním Bílý dům, kde jste se nedávno setkal s prezidentem Obamou. Praze se říká Zlatá Praha. Zlaté město je více než zlatý kočár. Bílý dům byl postaven 450 let poté, co začala vznikat katedrála, kterou jste viděl. Není se za co stydět," zahájil svůj projev Miloš Zeman.

"Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard Kč, tak jsem se hluboce mýlil. Jenom v tomto roce to bude 95 miliard korun," uvedl Zeman. Připomněl ale, že investice míří i opačným směrem. Podle něj plánuje Škoda auto v příštích pěti letech investovat do výstavby továren v Číně 60 miliard korun.

"Závěrem bych popřál, aby slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky se Česká republika stala vstupní branou pro Čínskou lidovou republiku do Evropské unie, a sám bych dodal, aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí," dodal Zeman.

Si Ťin-pching poděkoval české vládě a prezidentu Zemanovi za organizaci návštěvy a vřelé přijetí. "Krásná česká krajina, dlouhá historie a bohaté kulturní dědictví, ve mně zanechaly hluboký dojem," řekl čínský prezident.

I on si pochvaloval podepsané dohody. Oba státy by ale nadále měly pracovat na posilování kontaktů na vysoké úrovni a na dalším dialogu na všech úrovních. Prohloubit by se měla i vzájemná spolupráce v různých oblastech. Mimo jiných zmínil čínský prezident i jadernou energetiku. Vyslovil se také pro větší kulturní výměnu a spolupráci mezi regiony.

Odpoledne se čínský prezident sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími členy vlády. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem mluvil v Praze o rozvoji vzájemného obchodu a investic. Debatovali také o spolupráci v průmyslu, technologiích, cestovním ruchu i ve zdravotnictví. Diskutovali ale také o dialogu o lidských právech, uvedl ve zprávě o obsahu dnešní schůzky mluvčí vlády Martin Ayrer.

"Pro harmonický rozvoj jakékoli společnosti jsou jedním ze základních předpokladů úcta k lidským právům a základním svobodám a jejich ochrana. Za velmi důležitý a užitečný nástroj pro sdílení zkušeností a komunikaci v těchto otázkách považuji lidskoprávní dialog mezi Čínou a Evropskou unií. Jako Česká republika jsme připraveni vést s Čínou také bilaterální dialog o lidských právech," uvedl během jednání Sobotka.

Reakci čínského prezidenta, jehož země je právě kvůli nedostatečnému respektu k lidským právům kritizována, zpráva mluvčího neuvádí.

Předmětem jednání byla také bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka. "V této věci chceme pokračovat v přípravě konkrétních projektů a podpořit české exportéry v pronikání na čínský trh," uvedl podle mluvčího premiér.

Předseda vlády připomenul, že v posledních dvou letech se zvýšil jak objem čínských investic v Česku, tak počet čínských turistů v ČR. Jen loni jich přijelo 285.000, což je oproti roku 2014 nárůst o 35 procent. Přispělo k tomu přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, na které letos naváže přímá linka z české metropole do Šanghaje.

Rozvoj zaznamenala také česko-čínská finanční spolupráce. V Praze byla otevřena pobočka Bank of China, v delegaci čínského prezidenta byly zastoupeny další významné čínské banky, které "mají vesměs zájem o investice a aktivity v ČR". "Naše země se tak pro Čínu postupně stává významným středoevropským dopravním a finančním centrem," podotkl premiér Sobotka.

Jedním z krajů, kde chtějí Číňané investovat, je Jihomoravský kraj. Jeho hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes v Praze podepsal dva dokumenty. Jedním byla rámcová dohoda mezi krajem a bankou China Development Bank Corporation, která vymezí 200 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun) na investice do infrastruktury na jižní Moravě. Peníze nejsou půjčkou banky kraji, ale jsou vyčleněné jak na krajské, tak soukromé projekty, přičemž banka po dohodě s příjemcem určí, zda mu ona nebo její klient peníze poskytne úvěrem, investicí nebo jinou formou. Druhý dokument Hašek podepsal jako předseda Vinařského fondu ČR s čínským importérem vína Beijing Ershang Group a týká se podpory exportu českého vína do Čína. "Pilotně jde o odběr českého a moravského vína asi za 100 milionů korun," dodal Hašek.

Společně se Sobotkou se setkání zúčastnili také vicepremiér Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr dopravy Dan Ťok (všichni ANO). Přítomni byli rovněž ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Kritiku a protesty si vysloužila i sama návštěva čínského prezidenta, kvůli níž byl dnes uzavřen Pražský hrad. Proti návštěvě Sia, která byla v pondělí nejsledovanější událostí na českých zpravodajských webech, protestovali studenti pražské filmové fakulty nebo podporovatelé v Číně pronásledovaného hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong).

Na Kampě pět stovek lidí protestovalo proti tomu, že čínský komunistický režim porušuje lidská práva. Po dvou hodinách se 350 až 400 demonstrantů přesunulo na Pohořelec, kde bylo plánováno tiché shromáždění na podporu demokracie a lidských práv. Účastníci se dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky