Rozpad EU způsobí katastrofu, varuje Schulz. Demagogie, už je to tu zase, posteskl si analytik

Předseda Evropského pralamentu Martin Schulz pro německý deník Die Welt prohlásil, že Evropské unii hrozí zkáza a že příznivci osmadvacítky musí bojovat, aby ji udrželi. Jeho vize Evropy, tak úspěšná, že se musí uchylovat k pusté demagogii, nebo katastrofě, rýpnul si analytik a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Tomáš Haas.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Schulz v rozhovoru zmínil, že vzhledem k ekonomickýcm potížím některých státu, sílícímu eurospepticismu i uprchlické krizi je unie v krizi a že se ji aktivní síly snaží rozdělit. „Nikdo nemůže říct, jestli EU bude za 10 let v této porobě stále existovat. Pokud to chceme, musíme za ni silně bojovat," uvedl.

Dodal, že stávající podoba Evropy není ta jediná možná. V té druhé variantě však půjde o rostoucí nacionalismus, který povede ke znovuoživení hranic a stěn mezi člebnskými státy. „To by byla katastrofa, protože takový druh Evropy vedl náš kontinent už několíkrát do katastrofy," dodal.

„Už je to tu zase. Není to tak dávno, co paní Wallstromová, dnešní švédská ministryně zahraničí, tehdy Komisařka EU rozhovořila v Terezíně o tom, že nebýt Evropské unie a její hlubší a hlubší integrace, vrátila by se Evropa k válkám a Holokaustu," posteskl si Haas.

„Dnes na tuto strunu hraje předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Hrozí rozpad EU. Musíme ji udržet, hlásá šéf europarlamentu. Jsou jen dvě možnosti, tvrdí nám pan Schulz. Jeho vize Evropy, tak úspěšná, že se musí uchylovat k pusté demagogii, nebo katastrofě. Jestli má dojít ke katastrofě, vyhrazuje si EU, aby k ní došlo podle jejího scénáře. Moudré bruselské hlavičky vědí nejlépe ze všech, jak na to. Na katastrofy jsou v Bruselu Kubelíkové," dodal ironicky k prohlášení předsedy Evropského parlamentu analytik.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky