Americký server píše o Babišovi. Není to hezké čtení

Konzervativní názorový politický a zpravodajský server The Daily Caller vydal text zabývající se spojením Vladimira Putina a České republiky. Podle novináře Gabriela Meyra je možné, že český ministr Andrej Babiš straní Moskvě a jedná v jejím zájmu proti zbytku Západu a především proti USA.

Andrej Babiš
reklama

„Sestřelení ruské stíhačky Tureckem otestuje odvahu vůdců NATO, přehnaná reakce ze strany Ruska by mohla probudit závazky vůči členovi aliance, tedy Turecku, týkající se článku pět. Ale jak na to členové NATO zareagují?Nedávné články z tisku vyvolaly pochybnosti o vůdcích některých členů NATO, zejména o České republice, tváří v tvář ruským operacím podkopávajícím alianci," hodnotí dění v NATO a v Česku server.

„Anne Applebaumová, vítězka Pulitzerovy ceny a Kristofer Harrison, bývalý úředník ministerstva obrany a ministerstva zahraničí, napsali článek o čelních představitelích vlád zemí NATO, kteří umocňují Putinův hlas. Výslovně jmenovali českého ministra financí Andreje Babiše, českého prezidenta Miloše Zemana, slovenského premiéra Roberta Fica a maďarského premiéra Viktora Orbána. Andrej Babiš jako jediný na toto tvrzení Applebaumové zareagoval slovy, že on sám v Rusku žádné přátele nemá, ale naopak je silně napojen na Ameriku. Jeho popření celé věci stojí za hlubší pátrání," píše The Daily Caller.

Jedním z indikátorů Babišova přátelství s Ruskem je podle serveru zpráva ze 3. listopadu, kdy bylo oznámeno, že Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), dceřiná firma Babišova ministerstva financí, „uzavřela rekordní úvěrovou záruku pro PhosAgro, ruskou společnost, kterou spoluvlastní Putinův blízký přítel Vladimir Litviněnko". Jde o největší kontrakt od vyhlášení západních sankcí vůči Rusku. „Toto gesto bylo pro ruskou vládu dostatečně důležité na to, aby kvůli slavnostnímu podpisu do Česka přijel místopředseda vlády. Rusko musí skutečně ocenit finanční pomoc prostřednictvím dceřiné společnosti ministerstva financí v době sankcí uložených Západem," myslí si americké server.

Dalším bizarním důkazem přátelství a snahy obejít sankce, prý je nedávné odhalení, že omezení dopadla i na blízkého přítele Putina a čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který má v Česku ustájené závodní koně, na kterých má podle serveru velký zájem. „Přestože sankce požadují, aby byla tato aktiva zmrazena, ministerstvo financí rozhodlo, že koně prodávat nebude a že je udrží aktivní, jako by tu žádné sankce nebyly," píše server. Úřad uvedl, že stáj může dále fungovat proto, aby omezením nebyla znehodnocena kvalita Kadyrovova majetku. Pokud však výnosy z výher přesáhnou nezbytné provozní náklady, o peníze přijde.

„Jinými slovy ministerstvo rozhodlo, že zvířata mohou pokračovat v závodech a že veškeré zisky budou použity na pokrytí bezpečnostních a provozních nákladů. Výsledkem je, že Kadyrov může na koně dohlížet bez omezení, a pokud přijmy ze závodů překročí výdaje za údržbu, bude mít čistý příjem v úschově. Ministerstvo ignorovalo otázky týkající se rozsahu osobního zapojení Babiše do tohoto politicky citlivého rozhodnutí," vysvětluje server.

„Dalším aspektem je reakce na článek Applebaumové. V reakci na její tvrzení, že jeho společnost Agrofert kupuje ruský plyn, uvedl, že ho nekupuje z Ruska, ale z Německa. Nicméně Hospodářské noviny v roce 2007 uvedly, že Agrofert vyjednával o změně dodavatele, od německé společnosti VEMEX chtěl přejít k české pobočce Gazpromu, tedy Ruskem vlastněné firmě. Kontaktoval jsem společnosti VEMEX i Agrofert kvůli jejich obchodním vztahům, nedostal jsem žádnou reakci," píše autor článku Gabriel Meyer.

„Články na serverech The Daily Caller, Foreign Policy a dalších zmiňují obavy z Babišovy komunistické minulosti a tvrdí, že existuje spojení mezi ním a vybranými policisty a státními zástupci, čehož využívá při útocích na své politické nepřátele a obchodní rivaly. Konečnou záhadou pro Čechy je spekulace místních médií o spojení s americkým velvyslanectvím. Komentátoři spekulují o tom, že má podporu amerického velvyslanectví. Na výročním sjezdu hnutí ANO se fotil s velvyslancem. Babiš také mluvil o návštěvě velvyslance ve svém venkovním sídle Čapí hnízdo," říká novinář v textu s tím, že mu zřejmě velvyslanec také pomáhal zajistit cestu a některé schůzky ve Spojených státech.

„Zdroje ze zahraniční služby ve Washingtonu mi řekly, že není možné, aby ambasáda tak otevřeně vyjadřovala podporu politické osobnosti, a že si česká veřejnost špatně vykládá dané skutečnosti. Jsou prý obětí propagandy. Integrita americké diplomatické služby je dobře známá – ambasády se opatrně vyhýbají jakékoliv podpoře domácích politických aktivit. Možná je tu důvod, proč mnoho z mých otázek zaslaných na ministerstvo, Agrofert, VEMEX i ANO zůstalo bez odpovědi. Možná je v tom obrázku víc, než se na první pohled zdá," myslí si novinář.

„Existuje staré české pořekadlo, že pod svícnem je vždy největší tma. Je Putin ten, kdo sedí pod svíčkou, a používá své přátele nám přímo pod nosem, aby podkopal naši nejdůležitější alianci? Jaké budou důsledky pro NATO, když bude čelit eskalující hrozbě, a to zejména v případě, kdy by ruský vliv na státní zástupce a policii v České republice mohl narušit transatlantickou průmyslovou obrannou základnu? To je natolik alarmující, že to vyžaduje další novinářské pátrání, aby se problému dostalo pozornosti veřejnosti i vlády Spojených států. Je čas posunou svíčku a lépe se podívat na to, co se děje přímo před námi," dodává server.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky