Klaus varuje před bojem proti islámu. A nešetří Konvičku, Zemana ani celé Česko

Bývalý prezident Václav Klaus by se s šéfem Bloku proti islámu na jedno pódium na rozdíl od Miloše Zemana nepostavil. Uvedl to v rozhovoru pro rádiu Impuls. Odpůrce islámu by navíc podle něj měl rozlišovat mezi islamismem a islámem, protože bojovat proti náboženství podle něj prostě nejde.

Václav Klaus
reklama

Při rozhovoru přišla samozřejmě řeč na kauzu, která už několik dní hýbe Českem a která se týká vystoupení Miloše Zemana na jednom pódiu s člověkem, který byl den po 17. listopadu obviněn policií z podněcování nenávisti. Zeman se kvůli tomu dostal do sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, zastání nenašel ani u svého předchůdce ve funkci.

„Jedna věc je hodnocení, jestli to je v pořádku z nějakého vyššího, obecnějšího principu. Druhá věc je to, jestli to Zeman udělal s plným vědomím. Prostě já bych to neudělal," komentoval exprezident Zemanovo vystoupení.

Od Konvičky by pak jako od vysokoškolského pedagoga očekával jiné postoje. „Nesleduji každý výrok pana Konvičky. Myslím, že tam byly výroky ne nejpěknější, o to nejde. On prostě dělá jednu tragickou chybu, a to mě u něj překvapuje, protože je to pravděpodobně intelektuál, je to docent univerzity, u něho bych očekával jistou čistotu myšlení," uvedl Klaus.

Etymolog a odpůrce islámu si podle něj měl udělat pořádek v používaných pojmech. „My přece dnes nebojujeme s islámem. Já vždycky striktně odlišuji, a moc bych doporučoval i panu Konvičkovi, aby striktně odlišoval, islám a islamismus. To považuji za fundamentální rozdíl. S islámem jako s náboženstvím probůh nebojujme," vysvětloval bývalý vrcholný politik.

Kromě toho mluvil také o migrační krizi a situaci v Česku. Uprchlíci podle něj pravděpodobně výrazně naruší plány Čechů týkající se zahraničních dovolených. „Už nikdy nebude možné si tak pohodlně jet do Chorvatska, jako si miliony našich turistů v poslední době navykly," varoval před dopady krize.

Jediné řešení situace vidí v nekompromisním navracení migratů do zemí, odkud přišli. Pokud prý může Řecko loděmi svážet migranty do Atén, mělo by pak stejně jako EU tyto lodě obrátit a poslat je zase zpátky. Jenže na takové rozhodnutí jsou podle něj stávající evropské elity příliš slabé.

Slabá je podle něj i Česká republika. „Visegrádská čtyřka je také rozpolcená. Já myslím, že nejslabším článkem je Česká republika. Má dominantně předsedu vlády, jeho dvorního ministra pro multikulturálnost pana Dienstbiera. Já myslím, že až dojde na lámání chleba, bohužel, jako tolikrát v dějinách couvne Česká republika," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky