Kouření v hospodě: Ve městě ne, na vesnici ano. Souhlasíte?

S absurdním pokusem změkčit protikuřácký zákon přišli někteří vládní poslanci. Navrhují totiž, aby hospody v malých obcích dostaly výjimku a mohlo se v nich nadále kouřit. Jiný poslanecký návrh zase počítá s tím, že by o kouření v hospodách rozhodoval po německém vzoru starosta. Ministr zdravotnictví jen nevěřícně kroutí hlavou.

Ilustrační fotografie
reklama

Zjemnění protikuřáckého zákona prosazují podporují především poslanci levicových stran. S iniciativou, aby se nesmělo v restauracích kouřit, přitom přišel sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Jeho stranický kolega Jaroslav Krákora přišel s unikátním návrhem. Prosazuje, aby se zákaz kouření nevztahoval na hospody v obcích, které mají méně než 500 obyvatel. Ačkoliv sám je nekuřák a coby pediatr vnímá negativní následky kouření, argumentuje tím, že má chalupu v malé obci, kam do hospody chodí 8 kuřáků. "Když jim tam zakážou kouřit, tak je to může položit," řekl MF Dnes.

Poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula se zase inspiroval v Německu, kde kouření v restauracích povoluje či zakazuje starosta obce. Takový návrh by kromě sociálních demokratů a komunistů podpořila zřejmě i část členů poslaneckého klubu TOP 09 zvolená za Starosty a nezávislé.

"To je ideologie našeho hnutí, že se má rozhodovat co nejblíže občanovi," řekl MF Dnes zastupující předseda STAN Petr Gazdík, sám místostarosta malé obce. "Ale za sebe říkám, že pokud by tuto možnost starostové dostali, Suchá Loz bude první, která kouření zakáže."

Proti jakékoliv výjimce je ale ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ministr chtěl zákon protlačit legislativním procesem tak, aby začal platit od 1. ledna následujícího roku. To se mu ale zřejmě nepovede, Sněmovna začne od zákonu jednat až začátkem prosince.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky