Úřad práce propustí 1 100 lidí? Skutečnost je jiná

V posledních dnech zaznamenal Úřad práce ČR dotazy médií týkající se propouštění 1 100 jeho zaměstnanců a ohrožení realizace nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) v praxi. Jde o zavádějící informace a ÚP ČR považuje za nutné uvést je na pravou míru.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

V souvislosti s ukončením jednoho programového období končí v celé republice, a to napříč všemi resorty a žadateli či příjemci, mezi které patří i Úřad práce ČR, všechny projektové aktivity spolufinancované z evropských prostředků. V ČR se to týká především OP LZZ.

Všechny tyto projekty mají konkrétní a přesně danou dobu realizace. Proto také lidé, kteří v jejich rámci pracují, mají pracovní smlouvu vždy na dobu určitou. A s tímto vědomím také do projektu nastupovali.

Úřad práce ČR má celkem 11 000 zaměstnanců, včetně těch, kteří působí v jednotlivých projektech. Mezi projektové pracovníky nepatří sociální pracovníci. Ti nikdy nebyli a nejsou zařazeni do programů spolufinancovaných z ESF.

Ukončení pracovní smlouvy se týká 890 lidí. Třetina z nich se vrátí na své původní kmenové místo do útvaru Zaměstnanosti (APZ). Pracovní poměr tedy skončí ke konci listopadu v celé ČR šesti stovkám lidí. Výběrová řízení na pozice v nových projektech vyhlásí ÚP ČR během listopadu. Doba nástupu pak bude od ledna 2016.

„Každý projektový pracovník bude mít samozřejmě právo přihlásit se do výběrového řízení. Úřad práce ČR je správní úřad a tudíž má povinnost volná místa obsazovat vždy v souladu s podmínkami, které ukládá Zákon o státní službě. Každý zájemce ale dostane šanci ucházet se o zaměstnání,“ vysvětluje zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Realizaci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti tato událost rozhodně neovlivní a běžnou agendu Zaměstnanosti, která je prioritou ÚP ČR, nezkomplikuje“.

Práce na nových projektech, které se rozběhnou od 1. 1. 2016, nadále pokračují v rámci vyhlášených výzev. Přijímání zaměstnanců do státní služby probíhá plynule a v souladu se zákonem.

Témata: úřad práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky