Ztrátu či krádež osobních věcí zažilo 7 z 10 Čechů

Více než dvě třetiny Čechů (69 %) přišly během svého života o osobní věc vinou ztráty nebo krádeže. Téměř každému třetímu (29 %) se to přihodilo dokonce opakovaně. Vyplynulo to z květnového průzkumu Equa bank. Ročně se přitom dle Policejního prezidia ČR eviduje v celé zemi okolo 100 000 kapesních a drobných krádeží v hodnotě 4 miliard korun. V nadpoloviční většině případů se jedná o věci, které nosíme běžně při sobě, jako je peněženka, mobilní telefon či osobní doklady. Předejít případným finančním ztrátám při krádeži lze přitom snadno. Stačí k tomu již koruna denně. Pojištění od Equa bank kryje ztrátu či odcizení osobních věcí až do výše 30 000 korun za pouhých 29 korun měsíčně.

Ilustrační fotografie
reklama

„Ztráta či krádež osobních věcí je vždy nepříjemná. A jak vyplývá z průzkumu, tak se většině z nás nevyhne. Zmírnit dopad takovýchto problémů lze přitom pojištěním osobních věcí, včetně pojištění případného zneužití platební karty už od 29 korun měsíčně. Například v situaci, kdy je odcizena taška s telefonem, hotovostí a dalšími věcmi, může mít klient nárok na náhradu škody až do výše 30 000 korun,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel úvěrových a pojišťovacích produktů Equa bank.

Nejpravděpodobnější scénář: ukradená peněženka v Praze

Nejčastější ztracenou či odcizenou věcí bývá podle průzkumu Equa bank peněženka (58 %), hotovost (54 %), mobilní telefon (39 %) a osobní doklady (38 %). Téměř čtvrtinu případů (23 %) pak tvoří platební karty. Ztráta nebo krádež fotoaparátu, notebooku, tabletu či MP3 přehrávače bývá ve srovnání s ostatními předměty výjimečná. Největší pravděpodobnost, že budete okradeni, je v Praze. Oproti ostatním regionům je tato pravděpodobnost téměř dvojnásobná. Jako největší nepříjemnost spojenou se ztrátou či krádeží uvedlo nejvíce dotázaných (52 %) čas strávený vyřizováním nepříjemné události (od hlášení policii až po vyřizování dokladů aj.). Pro čtvrtinu poškozených (23 %) je nejvíce nepříjemná finanční ztráta.

Neoprávněným výběrem či platbou bývá zneužita téměř každá druhá ztracená platební karta (44,2 %). Škoda je v 7 z 10 případů do 5 000 korun. Škodu vyšší pak zažila třetina respondentů.  

 

Témata: krádeže

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky