Podvody na finančáku? Policie je v pohotovosti

Protikorupční policie pracuje na případu, v němž může hrát určitou roli i Jan Knížek. Ten stál v čele Generálního finančního ředitelství ve chvíli, kdy z něj mělo odejít sto milionů korun. Vyšetřovatelé mají podle České televize podezření na nezákonné machinace.

Ilustrační fotografie
reklama

Jan Knížek stál nad všemi finančními úřady v zemi a rozkrýval největší daňové úniky. Po jeho odchodu z úřadu se ale podle ČT ukázalo, že v ohrožení možná byly i peníze samotné finanční správy.  "Mohl být spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby nebo porušování povinností při správě cizího majetku," uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Detektivové nyní prověřují smlouvy, které bývalý šéf úřadu uzavřel s firmami, jež měly provádět školení zaměstnanců úřadu. Podle trestního oznámení totiž Knížek především vytvářel podmínky, aby umožnil neoprávněné vyvádění peněz. Peníze měly údajně jít spřízněným soukromým subjektům.

Na transakcích měly podle informací ČT profitovat zejména firmy Konzulta Brno a Fiscalis. "Ve vztahu ke Konzultě měli být pracovníci finančního ředitelství degradováni do role brigádníků. Místo vzdělávání tak zaměstnanci ředitelství měli pro soukromou firmu v podstatě pracovat," uvedla televite na svém webu. Ředitel firmy Konzulta Brno Pavel Jurčík ale toto obvinění odmítá. "Určitě se to nezakládá na pravdě," uvedl.

Knížek ve funkci skončil před více než rokem, nynějšího ředitele Martina Janečka jmenoval loni v říjnu ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Témata: CZK | finanční úřad

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky