Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo k případu Michalákových: Barnevernet chce zbavit Michalákovou rodičovských práv

Násilí na dětech, ilustrační fotografie
Násilí na dětech, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Barnevernet v obci Nedre Eiker navrhl adopci mladšího ze synů Michalákových stávajícím norským pěstounům. I když žádosti nebude vyhověno, trvá na úplném zrušení kontaktu dětí s rodinou. Matka má být zbavena rodičovských práv k oběma dětem, otci mají být zachována ke staršímu synovi. Jako primární důvod uvádí zveřejnění případu a zmiňuje i odmítnutí vydání pasů dětí pěstounům.

Z obsahu dokumentu lze vysledovat, že úředníci Barnevernetu sledovali veřejné dění a česká média od loňského jara.

„Návrh úřadu v Nedre Eiker považuji za naprosto překvapivý a navrhovaná opatření jsou podle mého soudu zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Za svůj rezort budu koordinovat kroky směřující proti nedůvodnému prosazení navrhovaných opatření,“ dodala.

Z návrhu též vyplývá, že v lednu tohoto roku požádali pěstouni staršího ze synů o ukončení smlouvy s Barnevernetem, ten je však přiměl k jejímu obnovení a chlapec v rodině zůstal.

Svým „protinávrhem“ Barnevernet reagoval na návrh Evy Michalákové na navrácení chlapců do rodiny. Návrh je datován 16. 4. 2015 a byl postoupen příslušné krajské komisi, která bude nyní o obou návrzích rozhodovat.

Letos 22. dubna byla doručena českým orgánům zpráva zástupce krajského guvernéra pro Buskerud, který byl určen jako česko-norský komunikační bod. Kromě zmínky o úvaze nad adopcí mladšího ze synů ve zprávě není informace o návrhu na zbavení rodičovských práv.

„Zůstává pro mě otázkou, proč ve zprávě není o návrhu Barnevernetu žádná zmínka, přestože byl v době doručení této zprávy zřejmě již podán. Norské orgány zatím tento nesoulad nevysvětlily,“ uvedl ředitel Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Proti úmyslu adopce se jím vedený úřad důrazně ohradil již koncem dubna a dosud nedostal reakci norské strany.

V Oslo 3. března proběhlo česko-norské jednání na vysoké úrovni, kterého se za českou stranu účastnili zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí a českého velvyslanectví v Oslo a za norskou stranu zástupci Ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti (Bufdir), krajského guvernéra pro Buskerud, Ministerstva pro děti, rovné příležitosti a sociální začleňování a Ministerstva zahraničních věcí. Při tomto jednání byla česká strana ujištěna, že v případu chlapců Michalákových nepřipadá v úvahu osvojení (zejména proto, že o děti biologická rodina jeví zájem) a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě. Aktuální vývoj situace však je v příkrém rozporu s těmito ujištěními.

Témata:  odebírání dětí sociálním úřadem Barnevernet Eva Michaláková

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy