Marksová vzkazuje poslankyni: Přestaňte šířit nesmysly, s Barnevernet nespolupracujeme

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ohrazuje proti informacím, které se v uplynulých dnech objevily v některých médiích a na sociálních sítích. Podle nich spolupracuje MPSV s norskou sociální službou, což povede k hromadnému odebírání dětí z rodin, které se znelíbí úředníkům. MPSV proto uvádí tyto informace na pravou míru.

Michaela Marksová
reklama

Česká republika je již více než 10 let kritizovaná tuzemskými i zahraničními organizacemi, které se zabývají právy dětí, za roztříštěný systém ochrany dětí, který v konečném důsledku vede ke stále přetrvávajícím vysokým počtům dětí v ústavní péči. Podle Národní strategie ochrany práv dětí je proto úkolem MPSV připravit zastřešující zákon o podpoře ohrožených rodin. Obsahem by měla být komplexní úprava ochrany práv dětí, podpory rodin a také optimalizace financování a řízení systému péče o ohrožené děti.

Práce na návrhu změny systému péče o ohrožené rodiny s dětmi jsou realizovány v rámci programu CZ04 „Ohrožené děti a mládež“, který je financován z tzv. „norských fondů“. Tyto EHP fondy poskytují České republice od roku 2009 finanční podporu především v oblasti životního prostředí, uchovávání evropského kulturního dědictví, rozvoje lidských zdrojů, spolupráce škol a stipendií a v neposlední řadě v rozvoji systému ochrany ohrožených dětí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se inspiruje při přípravě nového zákona celou řadou fungujících systémů péče o ohrožené děti, např. slovenským, polským, maďarským, nizozemským a dalšími. Z toho důvodu se konají pracovní výjezdy českých odborníků do těchto zemí a odborníci ze zahraničí se účastní konferencí a diskuzí u nás. Norská strana podpořila mimo jiné zpracování komparativních studií, které mapují Česku blízké systémy péče o ohrožené děti a zahrnují náhradní rodinnou péči a práci orgánů na ochranu dětí – norská praxe přitom ve studiích zahrnuta není.

„S norskou organizací Barnevernet neprobíhá vůbec žádná spolupráce a já žádám především paní poslankyni Chalánkovou, aby přestala tyto naprosté nesmysly, které se týkají systému péče o ohrožené děti a rodiny, opakovat na veřejnosti,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „V rámci projektu se naopak norští odborníci přijeli také inspirovat českým systémem, navštívili i některé služby, líbil se jim například domov pro osoby se zdravotním postižením Zbůch,“ dodala ministryně.

MPSV rovněž odmítá spojitost s případem bratrů Michalákových, jak některá média naznačila. Program CZ04 „Ohrožené děti a mládež“ začal předtím, než byla kauza medializována.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky