Norská sociálka v Česku? Poradí nám, jak "chránit" naše děti

Způsoby norského Barnevernetu by mohla převzít i česká sociálka! Ta totiž s norskými experty spolupracuje na přípravě zákona, který má upravovat pravidla pro odebírání a péči o ohrožené děti. Dočkáme se častějšího odebírání dětí i v Česku?

Ilustrační fotografie
reklama

Barnevernet! Při vyslovení tohoto slova se každému vybaví případ odebraných synů Evy Michalákové Davida a Denise. Norská sociálka nemá právě díky tomuto případu příliš dobré jméno. Ministerstvo práce a sociálních věcí má ale jiný názor a dokonce se chce právě v norským Barnevernetem inspirovat. Ba co víc, norští experti radí českým úředníkům, píše Týden.

Podle týdeníku provádí školení, kde české úředníky seznamují se systémem norské sociálky. Kromě toho se ale mají Norové podílet i na věcném záměru a paragrafovém znění zákona. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová však na spolupráci nevidí nic špatného. "V Norsku jsou prostě úplně jiné standardy ochrany dětí, kde je zájem dítěte brán jako něco svatého," uvedla pro Týden ministryně.

V Česku je norská sociální služba Barnevernet nechalně proslulá. Je to zejména kvůli případu Evy Michalákové. Té před více než třemi lety norská sociálka odebrala syny Denisa a Davida pro podezření ze sexuálního zneužívání. Podezření se však nepotvrdilo. Letos pak norské úřady začaly vést řízení o adopci mladšího syna Michalákové.

Loni se do případu vložili i politici, do Norska putovaly dvě diplomatické nóty. Norové však nechtějí ustoupit a vadí jim kromě jiného medializace případů. Minulý týden se na norského krále Haralda obrátil v případu Evy Machalákové Miloš Zeman. Český prezident se do norské sociální služby Barnevernet pustil už před časem, tehdy sociálku přirovnal k Hitlerovskému programu na převýchovu dětí Lebensborn.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky