Tyto potraviny obsahují škodlivé kadmium! Nedáváte je dětem?

Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu konzumuje až polovina českých dětí ve věku 4-6 let příliš mnoho kadmia. Jakým potravinám se vyhnout, abyste své děti ochránili před rakovinou, neplodností, nebo třeba řídnutím kostí?

Diskuse: 0

reklama
Ve StarDance dotančil Dalibor Gondík! Je to pro mě výhra, řekl po vyřazení - anotační obrázek
Ve StarDance dotančil Dalibor Gondík! Je to pro mě výhra,…

Kadmium lze nalézt téměř ve všech potravinách. Dostává se do nich zejména z půdy, kontaminované minerálními hnojivy a průmyslovou produkcí. To také souvisí s jeho zvýšenou koncentrací v půdě a vzduchu na Ostravsku, nebo v okolí Příbrami.

Podívejte se 

Šíření kadmia půdou, ze které se vstřebává do potravin, způsobuje zvýšenou koncentraci v bramboru a obilninách, která jen roste jejich dalším zpracováním. Proto je dobré kontrolovat příjem pečiva a mouky. Statisticky nejvýznamnějšími zdroji jsou však brambůrky, kakao, špenát a rýže. To alespoň tvrdí výzkum českého Státního zdravotního ústavu. 

Výzkum Fakulty biotechnologie a potravinářství v Nitře přidává mezi rizikové potraviny rovněž těstoviny a koření. Nejvyšší průměrný podíl kadmia v jejich výzkumu nesly olejniny (například olivy, slunečnice, nebo mák), nejvyšší naměřený podíl pak vědci zjistili v čaji. 

Obě studie se shodují, že svalovina zvířat obsahuje jen velmi málo kadmia, pokud nějaké, protože jej odchytávají ledviny. V těch je naopak koncentrace vysoká. Velmi vysoká koncentrace kadmia je rovněž v tělech ústřic, mořských raků a krabů.

Témata: potraviny

Diskuze: Tyto potraviny obsahují škodlivé kadmium! Nedáváte je dětem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky