Kalousek je lump, ale tohle je opravdu nářez, říká politik

Spor mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem je jako nekonečný příběh, kde se střídají klidnější a vyhrocenější úseky. To, co se teď děje ve vládě, je opravdu nářez, hodnotí aktuální politické dění bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

Při čtvrtečních interpelacích bylo ve Sněmovně dusno. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil Miroslava Kalouska při za lháře, tuneláře, zloděje a symbol korupce. Reagoval tak na jeho dotaz ohledně partnerství státních a polostátních firem ČEPRO a ČEZ a mediálního domu MAFRA, který Babiš vlastní.

„Nechť Kalousek vrátí miliardy, které nakradl. Kalouskovo jedenácté přikázání zní: neprokážeš," řekl Babiš. Kalousek by podle něho měl "lézt kanály", a ne mu něco kázat. "Je to neuvěřitelná drzost," dodal ministr financí.

Celou situaci pak na Facebooku zhodnotil předseda strany Republika a bývalý poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka. „Nikdo mě nemůže obvinit, že bych byl fanouškem pana Kalouska. Ale to, co se dnes děje ve vládě a v Parlamentu, to je nářez. Pozorně sleduju záznamy z jednání Poslanecké sněmovny, poslouchám ty lži pana Babiše a jeho otroků, a směju se, jak je pánové Kalousek a Stanjura klidnými a faktickými argumenty usvědčují z lumpáren, které páchají," uvedl Chaloupka.

„Babiš team lže, obrací fakta, vkládá svým oponentům do úst slova, která nikdy nebyla vyslovena a pak nad těmito vlastními výmysly vede plamenné proslovy. Duo Kalousek - Stanjura s naprostou klidnou převahou zatlačilo Babiš team do kouta, odkud se sám pan Babiš zmohl jenom na zlostné nadávky a hysterické výkřiky, jaké snad Poslanecká sněmovna ještě nezažila," hodnotí otevřeně dění ve sněmovně bývalý poslanec.

Bývalý ministr financí sice podle něj také nemá čistý štít, to, co se děje v současné vládě, ale podle Chaloupky nemá obdoby.„Vím, budou následovat argumenty, že Kalousek je také lump, a já jsem ten poslední, kdo by to rozporoval, to ale nic nemění na faktu, že upozorňuje velmi názorně na jednání ministra financí. Výbuch vzteku - anebo spíš bezradnosti, způsobené nedostatkem relevantních argumentů - pana Babiše je jenom důkazem, že pan Kalousek zasáhnul do černého," dodal předseda strany Republika.

Bývalý poslanec Otto Chaloupka se proslavil, když ho v dubnu 2011 obvinil poslance jeho poslanecký asistent Vratislav Vařejka, že ho nutí odevzdávat dvě třetiny výplaty. Z asistentova platu 30 tisíc korun mělo Vařejkovi zůstat jenom 10 tisíc korun, zbývajících 20 tis. korun měl Chaloupka použít ve prospěch strany Věci veřejné nebo na charitativní akce strany. Chaloupka vše rázně popřel a Okresní soud ho nakovec zprostil obžaloby v plném rozsahu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky