Na Velký pátek budeme mít asi volno

Velký pátek, který připadá právě na včerejší den, by mohl být už brzy státním svátkem. Lidovecký návrh, podle kterého by se den ukřižování Krista stal státním svátkem, má teď podle mnohých poslanců šanci na úspěch. Parlament o tom přitom v novodobé historii jednal už několikrát, zatím ale vždycky bez výsledku.

reklama

navíc by uvítala většina Čechů a teď to vypadá, že se dočkají. Návrh lidovců má podporu většiny sněmovny. Výjimkou jsou komunisté. "Otázka je, jestli to unese ekonomika," obává se Jiří Dolejš z KSČM.

Na tom se ale ekonomové neshodují. Podle některých jeden svátek státní kasu stojí kolem 65 milionů, jiní nesouhlasí. "Další svátek navrch by nepřinesl žádnou újmu ekonomice. Velké množství lidí na Velký pátek odchází ze zaměstnání už kolem poledního nebo si rovnou bere dovolenou," domnívá se ekonomka Markéta Šichtařová.

"Rozhodně si nemyslím, že to je bez nějakých zvýšených nákladů - i kdyby to státní kasu nestálo nic, určitě to bude něco stát soukromé podnikatele," oponuje jí ekonomka Jaroslava Jermanová.

Velký pátek už dříve státním svátkem byl. A teď půjde do sněmovny návrh na jeho opětovné zařazení. "Nemáme příliš velké množství státních svátků nebo dnů volna a můžeme si podle mého dovolit vést diskuzi o tom, zdali jejich množství nerozšířit," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka.

Prosazení zákona se ujali lidovci. "Já ho předložím poslanecké sněmovně příští týden. Velmi stojím o to, aby získal podporu napříč politickými kluby," slíbil poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola.

Poslanci ve sněmovně o zařazení velkého pátku mezi státní svátky budou teprve jednat, jejich lavice tu ale zůstaly prázdné už dnes. Odhlasovali si totiž, že své jednání na Velký pátek zruší. Nicméně podle předkladatele návrhu, poslance Miholy, bychom všichni mohli mít volno na velký pátek už příští Velikonoce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky