Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za Blankou? Projektanti jsou blbí a navrhl to nějaký debil, říká Krnáčová

Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Tunel Blanka se opět neotevře. Tak tahle zpráva už snad nikoho ani nepřekvapí. Zpackaný projekt, který bude stát zřejmě okolo 43 miliard, narazil na další překážku. Budou se muset vyměnit kabely a otevření tunelového komplexu se jen tak nedočkáme. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové navíc za projektem stojí "nějaký debil".

Otevře se vůbec někdy? Tunelový komplex Blanka je už terčem vtipů řadu let, teď ale přibudou jistě další. Jeho zprovoznění pro veřejnost se totiž opět odkládá. Po kolikáté už? Proč? Je třeba vyměnit všechny kabely v celém tunelu dlouhého 6,5 kilometru, píše Aktuálně.cz.

Termín, který avizovala pražská primátorka Adriana Krnáčová, na jaře letošního roku, tak padá! Soudní znalec Jiří Fiala prozradil Aktuálně.cz, že by se tunel mohl otevřít v listopadu či prosinci, tedy pokud to dobře půjde. Reálnější je ale až začátek příštího roku.

Následně Krnáčová v Televizních novinách televize Nova sdělila, co si o projektantech tunelu myslí: „Asi jsou blbí. Když někdo hrabe tunel, je tam s největší pravděpodobností nějaká vlhkost," řekla primátorka. Na otázku, kdo za tvorbou projektu stojí, odvětila: „Asi nějaký debil". 

Otevření Blanky se musí odložit kvůli tomu, že byly použity kabely pro suchý tunel. "Tunel Blanka je projektován jako suchý, respektive převážně suchý. Projekt počítá s instalací kabelů v suchém prostředí a tomu odpovídá i specifikace kabelů, jejich izolační a protipožární hodnoty," uvedl pro Lidovky.cz Karel Samec z ČKD, která měla na starosti právě technologickou část.

Jenže podle Fialy tomu tak nebylo. Při povodních v červnu 2013 totiž v tunelu Blanka byla voda až do výšky metr a půl! Do Blanky se tak musí nyní nainstalovat voděodolné kabely. Pokud by se tak nestalo, tak by mohlo dojít ke kolapsu zabezpečení komplexu.

Proti vyjádření soudního znalce Jiřího Fialy se ohradil Magistrát hlavního města Prahy. "Znalec Jiří Fiala, který měl podle článku pro Magistrát hl. m. Prahy (MHMP) vypracovat odborný posudek na stav kabelů v Tunelovém komplexu Blanka (TKB), ve skutečnosti tento posudek nikdy nevypracovával, ani o něj nebyl MHMP požádán," píše se v tiskové zprávě. Bližší vyjádření ale magistrát ale už neposkytl.

Kontroverzní smlouvu na tunel Blanka podepsal na podzim roku 2006 Pavlem Bémem. Měl být otevřen v roce 2011. Nyní je ale takřka jisté, že se tak nestane ani čtyři roky po původním termínu. Stavba měla původně stát 21,2 miliardy korun. Podle posledních výpočtů ale bude stát dvakrát tolik - 43 miliard.

Témata:  kauza: tunel blanka Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy