Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horníci si zaslouží dřívější penze, tvrdí Bělobrádek

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Foto: pavelbelobradek.cz

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek jednal s odboráři OKD o rozšíření možnosti předčasného důchodu pro horníky. Příslušný materiál vláda právě projednává. Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace tuto změnu podporuje. "Řada horníků se normální penze ani nemusí dožít," říká předseda KDU-ČSL v narážce na nižší věk dožití.

"Práce horníků je velmi těžká a specifická. Proto si také tato skupina zaslouží specifické zacházení. Nesdílím obavu některých členů vlády, že by šlo o precedens, na jehož základě by se změn v penzijním zabezpečení domáhali pracovníci jiných oborů," uvedl vicepremiér.

Pavel Bělobrádek se vypravil do Důlního závodu jedna v Ostravě Lazech, aby se přesvědčil o situaci přímo na místě a seznámil se rovněž s programem Nová šichta, který pomáhá horníkům OKD najít si jiné zaměstnání, či začít podnikat: "Je samozřejmě třeba, aby se do řešení situace horníků zapojil v první řadě zaměstnavatel. Nicméně rekvalifikace někoho, kdo čtvrt století fáral na šachtě není tak snadná, jako u prodavače v obchodě. Pomoc státu těmto lidem, kteří celý život těžce pracovali, je rovněž na místě".

Vicepremiér zdůraznil, že v žádném případě nejde primárně o řešení problému nezaměstnanosti: "Nezaměstnanost musíme řešit hlavně podporou rozvoje regionů, malých a středních firem, výzkumu a vývoje. To vše jsou priority KDU-ČSL i programového prohlášení vlády."

Konkrétní změna o níž vláda jedná, spočívá v tom, že horníci by k nároku na předčasný důchod již nemuseli mít povinný počet směn odpracován před rokem 2009, ale i později. Čímž se rozšíří okruh horníků, na které se tato možnost vztahuje, aniž by se měnila podstata vládního nařízení z roku 2009.

"Bylo by nefér, kdyby ti, kteří podmínky pro přiznání předčasného důchodu splní teď, nemohli odejít do penze stejně jako ti starší, kteří je splnili před šesti lety," řekl k tomu Pavel Bělobrádek.

Témata:  Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy