Chemie a pesticidy v líčidlech zabíjí mládí

Dívky a žena dnes většinou nevyjdou z domu bez make-upu. Jsou díky němu sice krásnější, ale podle nové studie si jeho používáním mohou i dost uškodit.

Ilustrační fotografie
reklama

Nová studie, kterou provedli vědci z Washingtonovy univerzity v Saint Louis pod vedením Amber Cooperové, se zaměřila na látky, jež se vyskytují v make-upu, kosmetice a odličovacích přípravcích, které ženy denně používají. Na vzorku 31 500 žen došli k překvapivému závěru. 

Líčidla mohou ženě přiblížit menopauzu v průměru o dva až čtyři roky, píše deník La Repubblica. I když výrobky kosmetických firem podléhají přísným kritériím, která mají zajistit, aby jejich používání bylo bezpečné, některé látky obsažené v kosmetice mohou urychlit biologické hodiny žen.

V krvi a moči zkoumaných žen se navíc nachází množství chemikálií jako jsou pesticidy a ftaláty, které se vyskytují i v některých kosmetických přípravcích, například v parfémech. 

"Největším problémem, co se těchto chemických látek týká, je to, že nevíme, co mohou způsobovat v kombinaci," dodala pro NBC News Amber Cooperová. Většina žen se ale kosmetiky nevzdá, určitým řešením by mohlo být třeba používání biokosmetiky. 

Témata: lidé | kosmetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky