Kauza Nagyová: Bylo vše jinak? Nové informace

Jana Nečasová (dříve Nagyová) měla podle obžaloby využít Vojenské zpravodajství ke sledování bývalé manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky Nečasové. Podle zpravodajců tomu ale bylo jinak a Nečasovou naopak chránili. Vyplývá to z výpovědí, které získal deník MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

"Před domem Radky a Petra Nečasových tajně postává hlídka vojenských zpravodajců. Je říjen 2012 a zpravodajci dostali příkaz zjistit, zda rodině předsedy vlády nehrozí nějaké nebezpečí. Hlídají vždy v době od odjezdu Petra Nečase z domu až do večera nebo do chvíle, kdy se premiér vrátí. Jakmile jeho tehdejší žena Radka odjíždí pryč, mají se za ní vydat a sledovat, zda někdo nejede za ní, aby mohli vyloučit, že ji někdo sleduje. Před domem pozorují, zda se v jejich ulici, kolem domu či auta nemotají nějací podezřelí lidé."

Těmito řádky popisuje deník akci, kterou několik špionů Vojenského zpravodajství popsalo vyšetřovatelům. Podobně popisuje případ sama Nagyová, která stejně jako zpravodajci tvrdí, že jí záleželo na bezpečí premiérovy tehdejší ženy. "Šlo jen o to, aby se vyvrátily obavy, zda paní Radka Nečasová není v nebezpečí," uvedl dříve její advokát Eduard Bruna.

I přesto několik svědků z Vojenského zpravodajství přiznalo, že ačkoli měli provádět ochranu před sledováním, v tomto případě se některé věci děly nestadardně. Při kontrasledování je totiž pode odborníků obvyklé, že ten, komu hrozí nebezpečí, je o ochraně informován.

Žalobci se ale nadále domnívají, že cílem akce nebyla ochrana proti sledování, nýbrž sledování samotné. Proto Nagyovou a dva exšéfy rozvědky a zpravodajce ze zneužití Vojenského zpravodajství obžalovali.

Jak upozorňuje deník, policejní verzi o sledování odmítá také obhájce někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy, který střídal Ondreje Páleníka, za něhož éry celá akce odstartovala. "Klient říká, že když přišel na Vojenské zpravodajství, běželo x akcí a tato byla jednou z nich. Podle mě nešlo o porušení zákona, neboť v žádném případě nešlo o sledování. Klient říká, že když se po týdnu v jeho funkci ukázalo, že nebezpečí nehrozí, tak se akce zastavila," cituje deník obhájce Kovandy Jiřího Matznera.

Témata: soudy | Nagyová, Jana

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky