Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Sobotkovou vládou je Agrofert, naznačuje Němcová

Za Sobotkovou vládou je Agrofert, naznačuje Němcová

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) si myslí, že současná vláda je propojená s holdingem Agrofert Andreje Babiše. Svá tvrzení založila například na obchodování se státními rezervami či obsazování vysokých politických pozic v Sobotkově kabinetu bez debaty. Řekla to ve svém projevu v Poslanecké sněmovně.

"Na rizikové propojování byznysu a politiky upozorňuje ve své poslední zprávě také BIS," řekla Němcová.

"Obvyklým přístupem bylo například získávání vlivu na základě vztahu k předchozím zaměstnavatelům nebo vazeb z dřívějšího působení v podnikatelské či neziskové sféře," citovala zprávu Bezpečnostní informační služby.

Zmínila také článek z 3. srpna letošního roku, ve kterém si prý předseda lidovců Pavel Bělobrádek stěžuje, že se v Sobotkově kabinetu nedebatuje o obsazování důležitých pozic. Ministři jsou prý tlačeni do schvalování lidí, o kterých nedostanou možnost nic říct.

Podle Bělobrádka se také ukázalo, že státní hmotné rezervy, kde chybělo například 700 tisíc litrů nafty, jsou lukrativním artiklem, se kterým rády obchodují soukromé firmy. Na správném načasování naskladnění a vyskladnění zásob se prý dají vydělat velké peníze.

Na takových obchodech prý vydělávají firmy, patříci pod Agrofert. Ve státních rezervách je totiž kromě paliva i obilí, maso a další komodity, ve kterých Babišův holding podniká. Proto chce Bělobrádek vytvořit vládní monitorovací výbor, ve kterém by zasedali ministři průmyslu, zemědělství a financí. Výbor by podle něj měl rozptýlit obavy ze střetu zájmů.

Monitorování Agrofertu

"A mně z toho vyplývá otázka, jak to tedy vypadá s oním vládním monitorovacím výborem?" ptala se Němcová ve Sněmovně. "Já bych ho nenazvala pro správu státních hmotných rezerv, ale vládní monitorovací výbor pro Agrofert," dodala.

Že si každá nová vláda po volbách přivádí vlastní administrativu, Němcová považuje za jasné. "Když se to děje za okolností, že je to politická demokraticky fungující strana, která má průhlednou strukturu, je dohledatelné, kdo skutečně v jejích řadách působil, a jak v ní působil, na rozdíl od toho, když to je firma, kde nic takového nedohledáme, jenom víme," řekla.

"A mohla bych to citovat, kteří všichni lidé usedli na různých ministerstvech, a předtím byli ve firmě pana premiéra, tak já se domnívám, že takové střídání normální není," myslí si.

"Jestliže tady operuje pan předseda vlády situací, kterou zdědil, to já beru," řekla Němcová. Rusnoková vláda podle ní byla Zemanovou odměnou lidem, kteří ho vytlačili do prezidentského křesla.

"Domnívám se, nemohu to tvrdit autoritativně, ale propojení s Lukoilem a podobnými firmami bylo v pozadí této vlády, zatímco v pozadí Sobotkovy vlády je propojení se skupinou Agrofert," dodala.

Témata:  vláda Miroslava Němcová Agrofert

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy