Ministr Prachař dostal výprask za údajný zlatý padák. Kritizuje ho i vládní poslanec

Nový ministr dopravy Antonín Prachař /ANO/ po svém nástupu deklaroval, že končí se zlatými padáky. Teď se ale zjistilo, že odcházející šéf ŘSD dostane milionové odstupné. Za to ministr schytal kritiku nejen od opozice, ale i od poslance ČSSD.

Ilustrační fotografie
reklama

Jan Kubiš šéfoval ŘSD pouhé čtyři měsíce a následně sám rezignoval. I tak si ale odnese velmi tučné odchodné v podobě pěti měsíčních platů. Celkem si tak odnese podle MF Dnes milion korun navíc. Ministr dopravy Antonín Prachař /ANO/ přitom sliboval, že žádné zlaté padáky se již v jeho resortu rozdávat nebudou.

"Manažerská smlouva neobsahovala žádné ujednání o konkurenční doložce a tzv. zlatém padáku. Jelikož Jan Kubiš přišel z komerční sféry, považuji způsob vypořádání při jeho odchodu na základě dohody za plně transparentní a adekvátní k výsledkům jeho činnosti na ŘSD," obhajuje pro deník své rozhodnutí.

To ale nezabránilo ostré kritice ze strany politiků oslovených EuroZprávami.cz. Podle exministra dopravy Zbyňka Stanjury /ODS/ se o zlatý padák jedná. "Ministr Prachař předvádí buď neznalost nebo záměrnou manipulaci. Tvrdí, že bývalý generální ředitel ŘSD nedostane zlatý padák, ale jen zákonný nárok. Každý zaměstnanec (kromě ministra) ví, že když sám podá výpověď, nedostane žádné odstupné," rozčiluje se nad argumentací ministra ve vyjádření pro EuroZprávy.cz.

Vadí mu také, o kolik Prachař zvedl šéfovi ŘSD měsíční plat. "Ještě loni, když jsem byl ministrem, byl plat generálního ředitele 85 tisíc měsíčně. Ten byl zvýšen Prachařem na 200 tisíc za měsíc. Údajně proto, že nedostane zlatý padák, že nebude existovat konkurenční doložka," dodává. Stanjura také spočítal, kolik přesně si Kubiš odnese za svou čtyřměsíční misi: "Bývalý generální ředitel byl ve funkci 4 měsíce, 2 měsíce běží výpověď a na odchodnou dostane 5 platů. Takže celkem za 4 měsíce ve funkci 2,2 mil Kč."

Ekonomický expert ODS Jan Skopček si v souvislosti s tímto případem postěžoval na odměny šéfů státních firem. "Není normální, že šéfové státních firem - byť velkých a manažersky složitých podniků - berou několikanásobně vyšší odměny než samotní ústavní činitelé, včetně prezidenta republiky. Samozřejmě, chce-li stát v těchto pozicích kvalitní lidi, kteří mají např. zkušenost ze soukromé sféry, nemůže jim nabídnout plat běžný ve státní správě. Má to mít ale své meze, které jsme podle mého názoru razantě přeskočili," řekl EuroZprávám.cz. Odměnu pro Kubiše považuje jen za další ukázku těchto nepochopitelných způsobů. Stejně jako Stanjura, i Skopeček upozorňuje, že výpověď podal sám Kubiš, takže na takovou odměnu jednoduše nemá nárok. "ŘSD je pod řízením pana ministra Prachaře v rozvratu a odměna pro pana Kubiše je jen smutným doprovodným symbolem stavu v této státní organizaci," dodává.

Vedle opozičních politiků se postup Antonína Prachaře nelíbí ani poslanci ČSSD Janu Birkemu, který je zároveň odborným mluvčím pro oblast dopravy. "Za každý měsíc práce více jak dva měsíční platy odměny?! To je parádní velkorysost pana ministra za veřejné peníze. Doufám, že pan ministr financí a předseda ANO Babiš bude takhle rozdávat taky na platech policistům, hasičům, učitelům, zdravotníkům a dalším zaměstnancům ve veřejném sektoru, když máme teď tolik peněz," rozčílil se ve vyjádření pro EuroZprávy.cz.

Reakci server EuroZprávy.cz získal i od místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové. I v ní vyvolává velkorysé odstupné pochybnosti. "Ano, nastavení odstupného v ŘSD je zbytečně velkorysé, které neodpovídá možnostem státní organizace. Jistě je dobré odměnit schopné manažery, ale až na základě jejich výsledků, které se mnohdy projeví se zpožděním. Těžko to tak může být v tomto případě na základě jen několikaměsíčního působení," uvedla.

Sám Kubiš nebyl ke své odměně příliš sdílný. " Nepatřím mezi ty, co by utíkali od rozdělané práce. Ale nebylo mi umožněno, abych s ŘSD něco stihl udělat. Raději bych si ty peníze vydělal prací pro ŘSD. Je to pro mě už uzavřená kapitola," řekl Kubiš MF Dnes.

Jan Kubiš rezignoval na konci července po čtyřech měsících ve funkci. V čele ŘSD ho vystřídala bývalá manažerka Babišova Agrofertu Soňa Křítková. Ta podnik povede do doby, než vzejde nový generální ředitel z výběrového řízení. Za rok se již v čele ŘSD vystřídalo pět lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky