Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdal zlato Kalouskovi a dalším, ministerstvo podalo žalobu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: omnimedia.cz

Ministerstvo financí podalo na začátku května trestní oznámení na bývalého šéfa Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka, který v letech 2009 až 2014 rozdával zlaté slitky a další předměty ve formě dárků. Informovaly o tom Lidové noviny.

Zlaté a stříbrné mince, zlaté desetigramové slitky, zlaté kravatové spony, řetízky, to vše podle informací novin rozdávala Státní tiskárna cenin jako dárečky a reklamní předměty.

Na své si tak přišly stovky lidí a jen za rok 2011 obdrželo zlaté dárky více než 200 osob. Mezi obdarovanými byl údajně například exministr financí Miroslav Kalousek, lidé z policejního prezidia či spolumajitel firmy údajně napojené na lobbistu Ivo Rittiga.

Podle informací deníku si ministerstvo financí nechalo v minulých měsících vypracovat několik auditů, z nichž vyplynulo, že tiskárna v letech 2009 až 2014 vydala za tyto předměty 13,7 milionu korun.

Ministerstvo v reakci na výsledky šetření na začátku května podalo trestní oznámení na bývalého šéfa tiskárny Richarda Bulíčka a několik dalších úředníků. Resort má podezření, že pachatelé se dopustili podplácení, zpronevěry či porušování povinností při správě cizího majetku.

Tuto informaci potvrdil Lidovým novinám 1. náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Dodal však, že se neví, zda byly dané předměty vůbec rozdány a kdo je skutečně obdržel.

Témata:  Ministerstvo financí zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy