Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agent Bureš nebyl vrah, prozradil badatel

Agent Bureš nebyl vrah, prozradil badatel

Foto: Pixmac

Soud s Andrejem Babišem, který se na Slovensku brání nařčení ze spolupráce s komunistickou StB, stále pokračuje. Historik Radek Schovánek z pražského Ústavu pro studium totalitních režimů teď popsal, kdo byl "agent Bureš", za kterého je Babiš považován.

"Agent Bureš není vrah, byl spíše průměrným agentem, nepříliš aktivním. Pohyboval se v prostředí zahraničního obchodu. Ať to byl kdokoliv, bral to jako nutnost k cestám do zahraničí," řekl Schovánek serveru Echo24. Zároveň odmítl variantu, že by spis na agenta Bureše mohl být falešný. Celkem existuje 12 spisů, kde se toto jméno objevuje.

Za agenta Bureše je považován miliardář a ministr financí Andrej Babiš /ANO/. Ten však odmítá, že by s komunistickou tajnou policií vědomě spolupracovat a chce své jméno očistit. Proto se soudí se slovenským ústavem pro studium totality a žádá, aby jeho jméno bylo ze seznamů agentů a spolupracovníků StB vyškrtnuto.

Údajná spolupráce s tajnou policií Babišovi málem zabránila stát se ministrem financí. Prezident Zeman totiž původně požadoval čisté lustrační osvědčení ministrů. Nakonec se ale spokojil s tím, že vládní koalice poslala do druhého čtení zákon o státní službě.

Témata:  soudy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy