Boj o "koryta" pokračuje. Poslanci si je dál rozdělují za tučné příplatky

I přesto, že se současná vládní koalice snaží distancovat od chyb minulých vlád, podle zjištění MF Dnes se od nich v některých věcech neliší. Zůstal například stejný počet funkcionářů ve sněmovně a výjimkou nejsou výbory, kde má více než polovina členů nějakou funkci za poplatek. Funkce ve výboru přitom podle deníku umožní běžnému poslanci zvýšit svůj plat i o 25 tisíc korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle zjištění MF Dnes je množství funkcionářů dolní komory zhruba stejné jako v minulosti: bez příplatku za funkci ve výboru, podvýboru nebo klubu je dnes jen 53 poslanců. Jako ukázku předkládá hospodářský výbor, který má pět místopředsedů a pět podvýborů, rozpočtový dokonce šest místopředsedů a tři podvýbory.

Současná koalice rovněž zvýšila počet místopředsedů výborů z 80 na 90. Příplatek za tuto funkci je přes dvanáct tisíc korun měsíčně k základnímu platu. Podobné sliby zazněly kvůli úsporám i u podvýborů, které měli vést jen poslanci, kteří už mají jinou funkci. Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek to tvrdil před několika měsíci, nyní je to jinak. "Všechny tradiční strany byly proti," vysvětluje deníku.

Podobné vysvětlení poskytla i místopředsedkyně sněmovny za ANO Jaroslava Jermanová, ale ani této straně se nebovedlo funkcionáře ve výborech vedeních hnutím ANO odbourat.

Příkladem může být podle novin výbor pro vědu a vzdělání, v jehož čele stojí Jiří Zlatuška. "Myslím, že je tam takový jen jeden. I tak z toho mám černé svědomí," říká Zlatuška. Doopravdy jich tam je tam hned pět.

Podobně jsou na tom i ostatní strany, například KSČM nebo sociální demokraté, ti však už od počátku tvrdili, že se jedná o nereálné sliby hnutí ANO.

Jak vysoké mají členové výborů platy? Základní mzda poslance bez dodatečných funkcí je 55 900 korun, místopředseda podvýboru si přilepší o něco málo přes sedm tisíc měsíčně. 68 200 pobírá místopředseda výboru nebo předseda podvýboru, u předsedy výboru je to podle deníku rovných 80 500.

Plat místopředsedy komory přesahuje hranici sta tisíc, přesněji 110 700. O šest tisíc korun měsíčně lépe je na tom první místopředseda komory a žebříčku vévodí předseda komory, který pobírá 157 700 korun měsíčně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky