Babiš vysvětluje, jak přesvědčil manažery, aby nezavírali důl Paskov

Ministr financí Andrej Babiš včera odvedl jistě záslužný kus práce, když se mu povedlo přesvědčit vedení firmy NWR, aby se OKD zavázala pokračovat v těžbě uhlí ve ztrátovém Dolu Paskov až do konce roku 2017 na vlastní náklady. Čím argumentoval se ale zřejmě nikdy nedozvíme.

660
reklama

"Podařilo se mi přesvědčit především předsedu představenstva Garetha Pennyho, aby místo dvou let těžili v dole Paskov tři roky. Původní suma 1,1 miliardy, kterou dohodl pan ministr Mládek, premiér Sobotka a vládní zmocněnec Cienciala se mi nelíbila, protože v ní bylo skryto 500 milionů na sanaci dolu," říká Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny.

Podle dohody stát poskytne finance pouze na sociální program pro propuštěné horníky, a to ve výši 600 milionů korun. Babiš navíc dodává, že celou dohodu je potřeba ještě sepsat a pokud cena uhlí stoupne, tak dohoda padá. Celá dohoda navíc musí být schválena i Evropskou komisí.

Jak se ale povedlo ministru financí přesvědčit majitele společnosti OKD o prodloužení těžby? "No, to bych ani moc rozebírat nechtěl," odpovídá vyhýbavě Babiš na dotaz. Dodává, že během jednání "argumentoval celou historií privatizace a apeloval na nějaké hodnoty".

Podnikání je podle něj zodpovědnost za lidi a člověk musí dělat maximum, aby jeho zaměstnanci měli práci. "Apeloval jsem v tom slyslu, že že je to oblast s vysokou nezaměstnaností a že nemůžeme v byznyse mít ten brutální přístup jen přes peníze. Tím jsem ho přesvědčil," vysvětluje Babiš.

Na otázku, že to není samo sebou, mít najednou během hodiny výhodnější dohodu, už Babiš opět zdráhal odpovídat: "To je moje know-how, já to dělám už 36 let." Zároveň odmítl, že by se jednalo o dohodu ve stylu "něco za něco". "To nebylo něco za něco, je to dobrá dohoda, položil jsem prostě různé argumenty. Apeloval jsem na různé věci, ne jen na věci finančního charakteru."

Témata: Andrej Babiš | OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky