Zeman a Babiš mají pro Sobotku špatnou zprávu. Toto se mu nebude líbit

V místní politické scéně vzniká silné spojenectví mezi prezidentem republiky Milošem Zemanem a předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Spojuje je společný zájem, kterým je premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

660
reklama

Podle komentáře Josefa Kopeckého na stránkách deníku iDnes je pro Babiše Sobotka poslední překážkou, aby dosáhl nejvyšší moci, a pro premiéra to prý je špatná zpráva.

Pro prezidenta Miloše Zemana je Sobotka pro změnu tradičním nepřítelem z doby jeho první kandidatury na hlavu státu, a pokud by si mohl vybrat, podle Kopeckého by jej do funkce předsedy vlády nikdy nejmenoval.

Komentátor podotýká, že Zeman vyšel ministru financí vstříc už před jmenováním vlády, když vymyslel, jak dosadit Babiše do funkce i bez lustrační osvědčení. "To, že v prvním čtení projde zákon o státní službě. Když se tak stalo, pravil prezident, že bez Babiše by hnutí ANO ve vládě vůbec nebylo a že nehodlá vyhodit vládu do povětří," píše Kopecký na webu iDnes.

Důkazem sbližování jsou prý také výroky prezidenta v posledních dnech. Na sněmu Starostů a nezávislých se Zeman pochvalně vyjádřil směrem k novým hnutím a přirovnal je k ostruze zabodnuté do boku koně, který trochu zlenivěl. Tím lenivým koněm prezident myslel zavedené politické strany.

"Kéž by ona ostruha byla zaťata hluboko," řekl Miloš Zeman a podle komentátora slova nemířila ke Starostům a nezávislým, ale k hnutí ANO.

Evidentnější Zemanův příklon na stranu Andreje Babiše byl pak pozorovatelný ve chvíli, kdy Sobotka "zjistil", že ministru financí patří Agrofert a je jedním z nejbohatších lidí v zemi. Zeman se Andreje Babiše zastal vyjádřením, které téměř kopírovalo argumentaci ministra financí.

"Výzva ministra financí premiérovi, ať ho tedy odvolá, pokud vidí problém, naplno obnažila Sobotkovu bezmoc tváří v tvář momentálnímu koaličnímu partnerovi," píše Kopecký a dodává, že odvolání Babiše z vlády by znamenalo i Sobotkův konec.

Příštím premiérem by tak podle komentátora mohl být právě Babiš, a pokud by došlo na předčasné volby, ČSSD by prý zřejmě dopadla podobně jako ODS.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky