Babiš si jiné podnikatele dává k snídani, tvrdí Best

Americký novinář a analytik žijící v České republice Erik Best se v reakci na slova premiéra Bohuslava Sobotky zamýšlí nad Babišovým podnikáním. Sobotka Babišovi sdělil, aby si vybral, jestli chce být podnikatel, nebo politik, Babiš je ale podle Besta člověk, který si jiné podnikatele dává k snídani.

660
reklama

V neděli se slavný analytik na sociální síti svého zpravodaje Final Word podivil nad Babišovými slovy, kterými reagoval na zprávu o zdražování benzínu, kterou přinesla Mladá fronta. "To je lež. To je normální lež," reagoval Babiš v České televizi, čemuž se Best hluboce podivil: "Když dokonce Babiš říká, že MfD lže..."

Ve svém rozboru ministra financí ale pokračuje v dnešním příspěvku na webových stránkách svého zpravodaje. Domnívá se, že jedním z důvodů, proč se Češi nemohou rozhodnout, jestli je Andrej Babiš pořád ještě podnikatel, je, že se prý zatím nedokázali shodnout ani na správném českém ekvivalentu slova businessman.

"Podle premiéra Bohuslava Sobotky by si měl Babiš vybrat, jestli chce být podnikatel, nebo politik. Uplatní se tu starý anglický vtípek, že Francouzi nemají výraz pro slovo entrepreneur. Podnikatel je technicky vzato entrepreneur, něco jako živnostník, avšak toto pojmenování se občas používá i pro jedince Babišova formátu, kteří si jiné podnikatele dávají k snídani," píše Best.

Babiš bude podle něj spíše velkopodnikatel, tak prý ale lze označit pouze malý počet byznysmenů. Řešením podle Besta není ani slovo obchodník, protože může údajně znamenat prakticky cokoli.

"Babiš se ze střetu zájmů může snadno vyvléct tvrzením, že není žádný podnikatel, jenže otázka v jeho případě stojí jinak: je Babiš výkonným vlastníkem, jenž stále řídí Agrofert pomocí mobilu a esemesek?" ptá se analytik.

Závěrem dodává, kdo by tuto otázku mohl rozluštit: "Jednoznačnou odpověď na tuhle otázku nám může dát jedině NSA (Národní bezpečnostní agentura Spojených států, poz. red.)."

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky