Stát je zahnojený, je potřeba vše prodat, tvrdí bojovník s korupcí

Známý nevidomý právník a oceněný bojovník s korupcí Ondřej Závodský zastává názor, že majetku je v Čechách příliš. Je rozptýlen, není organizován, a jeho přebytek nahrává rozvoji korupce, která úzce souvisí s hazardem. Uvedl to v pořadu Hyde Park v České televizi.

660
reklama

"Stát je doslova zahnojený neuvěřitelným množstvím drobného majetku, drobného nemovitého majetku nejrůznějších garáží, nejrůznějších sportovních hal, polí, luk, hájů, lesů, přehrad, to znamená, věci, které absolutně nepotřebuje k samotnému výkonu státní správy a kterých je prostě potřeba se zbavit, aby se s nimi nešmelilo," tvrdí známý právník, budoucí náměstek ministra financí Andreje Babiše.

Jeho první kroky tedy povedou k vybudování určité formy inventury, na kterou dále naváže centralizace správy a následný prodej: "Tento majetek je rozptýlen po celé státní správě, po celé veřejné správě, to znamená, tu příslušnost hospodaření s tímto státním majetkem mají desítky a stovky státních organizací. My potřebujeme ten státní majetek dostat, jeho hospodaření do rukou nějaké koncentrované složky, kde budou skutečně sedět právní a ekonomičtí odborníci a v krátkém časovém úseku i pronajmout a dosáhnout skutečně největšího výnosu a v dlouhodobém časovém údobí po zralé úvaze prodat."

S korupcí a lichvářstvím však úzce souvisí i hazard, ke kterému se v Hyde Parku také vyjádřil: "Samozřejmě otázka, otázka lichvy a hazardu spolu velmi úzce souvisí. Snažíme se tu problematiku do budoucna pojímat v souvislosti s jinými resorty, to znamená, nechceme si zase hrát na vlastním písečku," tvrdí budoucí náměstek.

Závodský se ve své funkci chystá napomáhat i boji s touto čím dál populárnější "zábavou". "Naše země je nejpřehazardovanější na celém světě, to znamená, mluví o některých ekonomických ukazatelích jako počet výherních přístrojů na jednoho obyvatele a podobně," dodává k situaci, která u nás díky rozmachu heren nastala.

I přes neútěšnou situaci má Závodský docela jasné vize, jak s hazardem bojovat. U lidí pobírajících sociální dávky nebo dlužníků mohou nastat řady omezení, které jim hazard zakáží. Může také vzniknout určitý druh databáze těchto osob, které budou mít do heren zakázaný vstup. Ten by si už dále hlídaly herny, které by byly musely být licencované. Podle Závodského to nyní podobně funguje v severských zemích.

Pravomoc regulovat hazardní hry mají nyní obce a budoucí náměstek by na tom nerad něco měnil. Řešení se podle něj nachází jinde, například v uvalení větších daní nebo poplatků.

"Ono jde o to parametrické nastavení, nejenom území, to znamená, že vymezíme na území jaké městské části Prahy nebo Brna bude možné hrát v hernách. Ale ono taky jde o to, jaké budou výnosy z jedné hry. Ono jde o to, jaké budou daně z hazardního průmyslu. Ono taky jde právě o ten přístup do heren, kasin a podobně. Jde o desítky možností, které by měl určit loterijní zákon a ne ty obecně závazné vyhlášky obcí na našem území," dodává Závodský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky