Lyžařská sezóna je tady. Jste připraveni?

PR ČLÁNEK - Ještě než pořádně napadne sníh, připravte si zimní výstroj. Nezapomínejte na bezpečnostní prvky, jako je například ochranná přilba. Hodit se může i pojištění pro případ úrazu.

660
reklama

Úrazy na sjezdovkách jsou závažnější

Ročně české hory navštíví asi 700 až 800 tisíc lidí. Horská služba uvádí, že každou sezonu zasahuje zhruba u 5 000 případů (v roce 2011 se počet zásahů přiblížil až 6 500). Z dlouhodobého hlediska se množství úrazů způsobených při zimních radovánkách neustále zvětšuje.

Mění se i jejich struktura. Zatímco zlomenin je méně, přibývá poškození kloubů. Čím dál více záchranáři evidují také vážné úrazy. Přibývá otřesů mozku, poranění hlavy či páteře a obecně úrazů s trvalými následky.

Jezdíme rychle a nebezpečně

Na vině je podle záchranářů zdokonalující se lyžařské vybavení, které umožňuje rychlejší a agresivnější jízdu, zasněžování umělým sněhem, jehož vlastnosti se od toho přírodního liší, ale také nepoužívání bezpečnostních a ochranných pomůcek, zejména ochranných přileb.

Ze statistik Horské služby ČR dále vyplývá, že k největšímu počtu úrazů dojde cizím zaviněním. Neboli to, že umíte perfektně jezdit, ještě neznamená, že vám žádné nebezpečí nehrozí – stačí se na sjezdovce setkat s méně ohleduplným nebo méně dobrým jezdcem.

Pojistěte a dodržujte pravidla


Zatímco v zahraničí vás na sjezdovkách chrání cestovní pojištění, doma někteří podléhají iluzi, že žádná pojištění není třeba uzavírat. S ohledem na skutečnost, že přibývá úrazů s trvalými následky, je však tato domněnka mylná.

Pokud každý rok testujete sníh i na českých sjezdovkách, sjednejte si úrazové pojištění, které kryje jak úraz s trvalými následky, tak obsahuje připojištění denních dávek po dobu hospitalizace, nebo po dobu nezbytného léčení.

Právě úrazové pojištění vám pomůže vyrovnat se s finančními dopady úrazu a udržet si původní životní úroveň.

Vždy se při jeho sjednávání zajímejte jednak o výši pojistného plnění, možnosti progresivního plnění a především o pojistné podmínky.

Při zbytečném hazardování a provozování extrémních sportů (patří sem i lyžování mimo vyznačené sjezdovky) a nedodržování bezpečnostních pokynů, zpravidla zaniká nárok na pojistné plnění.

Témata: pr článek | ING bank

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky