Analytici varují: Brexit může stáhnout libru nejníže od roku 1985

Kurz britské libry vůči americkému dolaru by v případě říjnového odchodu Británie z Evropské unie bez dohody mohl klesnout o více než devět procent na 1,10 USD, tedy na nejnižší úroveň od roku 1985. Vyplývá to z průzkumu agentury Bloomberg mezi analytiky.

GBP (libra)
reklama

Podle průzkumu nyní existuje 30procentní pravděpodobnost, že se brexit bez dohody v říjnu uskuteční.

Pokud by libra v případě brexitu bez dohody skutečně zažila propad k úrovni 1,1 USD, zaměřila by se pozornost finančních trhů na opatření britské centrální banky na podporu domácí měny. Guvernér banky Mark Carney nicméně tento týden označil intervence v případě brexitu bez dohody za "vysoce nepravděpodobné".

Británie měla unii původně opustit v březnu, kvůli neochotě britské Dolní sněmovny schválit dohodu o vystoupení ale po žádosti Británie členské země EU termín odchodu prodloužily až do konce října. Kurz libry se od tohoto odkladu snížil o téměř sedm procent na pátečních zhruba 1,2140 USD.

Pokud by se podařilo říjnovému brexitu bez dohody zabránit, libra by podle průzkumu posílila. V případě odkladu brexitu očekávají analytici nárůst na 1,26 USD a v případě brexitu s dohodou na 1,33 USD, napsala agentura Bloomberg.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky