Johnson neztrácí čas a obklopuje se svými blízkými, píšou média

Nový britský premiér neztrácel čas, ihned vystoupil s bojovně laděným proslovem a na ministerské posty dosadil své lidi, tedy skalní zastánce brexitu.

Boris Johnson
reklama

Tak komentují světová média dění v Británii, kde byl ve středu jmenován předsedou vlády Boris Johnson. Americká televize CNN pak analyzuje postoje nového premiéra a konstatuje, že přirovnávat Johnsona k americkému prezidentu Donaldu Trumpovi není příliš trefné.

Server Politico na svých stránkách píše o "revoluci Borise Johnsona v prvním dni". Všímá si zejména výměn na ministerských postech, které nazývá "nemilosrdnou čistkou", a poznamenává, že o funkce přišly zejména hlavní postavy z doby vlády Theresy Mayové. Celkem rezignovalo nebo bylo vyměněno 17 ministrů a členů širšího kabinetu. Od předchozí éry se Johnson snaží celkově odstřihnout, ihned dal totiž najevo, že skončilo "nerozhodné a váhavé období", které panovalo za Mayové. A ve svém prvním projevu v roli ministerského předsedy přislíbil, že Spojené království odejde z Evropské unie k 31. říjnu v každém případě, a to s dohodou s Bruselem, nebo bez ní.

Jak nicméně server Politico podotýká, v případě jakéhokoli pokusu odejít bez dohody bude Johnson čelit výraznému odporu z řad poslanců. A tím, že jen během prvního dne vyhodil tolik lidí, si získal již na začátku nové nepřátele.

Americký deník The New York Times si rovněž všímá Johnsonova prvního proslovu ve funkci premiéra, který zněl "mimořádně přesvědčivě". A nový šéf kabinetu, jehož výřečnost často překonala jeho výkon, při něm vypadal sebevědomě. "Zdá se, že Johnson je odhodlaný dokázat, že může nechat stranou své klaunské vystupování a že chce ve funkci zabodovat," dodal list. Vypadá to, že ho ani netrápí skutečnost, že má k dispozici jen malou parlamentní většinu, a to navíc v době, kdy je hluboce rozdělená jak jeho konzervativní strana, tak celá Británie.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) nicméně Johnson stále nepředstavil jasný plán pro vystoupení z EU, ať už na základě dohody nebo bez ní. Strategii prý bude vymýšlet za běhu, "což je jeho styl". "Pokud zůstane ve svěráku mezi unií a parlamentem tak jako Mayová, odhadujeme, že Johnson nakonec vyhlásí předčasné volby ve snaze získat nový mandát pro brexit," píše WSJ v redakčním komentáři.

O nově sestaveném kabinetu píše i francouzský deník Le Monde, který si všímá toho, že Johnsonova vláda má za úkol dosáhnout odchodu země z Evropské unie za 99 dní a že se kvůli tomu nový premiér obklopil euroskeptiky. "Musíme splnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu. A to je bez diskuse," citoval list Johnsonova slova pronesená bojovným tónem. Ministerský předseda tak podle deníku lehce obměnil jeden ze svých dosavadních hlavních sloganů, a sice "brexit za jakoukoli cenu".

Televize CNN ve své analýze z větší části ponechává brexit stranou a zaměřuje se na srovnávání Johnsona s americkým prezidentem Trumpem, které se v posledních době objevuje v médiích. Podle komentáře ale není na místě házet oba muže do stejného pytle, protože Johnson není proti imigraci, je "bezostyšným internacionalistou" a nemůže na rozdíl od Trumpa uspět pouze cílením na tvrdé jádro svých příznivců. "Takže, je Boris Johnson britským Trumpem? Mají podobné účesy. Tím to ale v zásadě končí," uzavírá CNN.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky