Novela přinese nové podmínky pro pěstování chmele

Nové podmínky pro šlechtitele a pěstitele chmele přinese novela zákona o oběhu osiva a sadby, kterou dnes schválila vláda, informoval ČTK tiskový odbor kabinetu.

Chmel, ilustrační fotografie
reklama

Materiál ministerstva zemědělství například ruší povinnost provádění zkoušek užitné hodnoty odrůd chmele pro registraci. Na druhou stranu Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který pěstitele kontroluje, bude zkoumat vzorky rozmnožovacích materiálů chmele za nových podmínek. Dodavatelé budou muset tři roky uchovávat záznamy o vlastnostech materiálu.

Ministerstvo v důvodové zprávě k novele vysvětluje, že v osmdesátých letech minulého století se začala sadba chmele na českém území vyrábět pomocí mikrorozmnožování na médiích v laboratorních podmínkách. Zákony to však doposud nezohlednily.

"Přibližně deset let byl množiteli, kteří používají metodu in vitro, uváděn do oběhu rozmnožovací materiál, který vykazoval vyšší výnosy, zdravý růst (mírně bujnější) a vysokou úroveň uniformity i přes to, že se jednalo o autochtonní odrůdu, která byla vždy mírně variabilní," uvedl resort.

"Z kontrol konaných z důvodu podnětů u pěstitelů v předchozích dvou letech vyplynulo nicméně zjištění, že někteří dodavatelé uvádí do oběhu sadbu, která již podmínky uniformity nesplňuje a mnohdy vykazuje výrazné fenotypové odlišnosti od úředního popisu odrůdy Žateckého poloraného červeňáku," dodal. Podle nových podmínek, které novela přináší, bude moci ÚKZÚZ uznávat pouze ty porosty, u kterých bude schopný ověřit odrůdovou pravost.

Novela pak mimo jiné ruší provádění zkoušek užitné hodnoty u odrůd chmele, které byly do současnosti prováděné na rámec evropských předpisů, podmínkou registrace odrůd jsou podle ministerstva pouze v několika evropských státech.

"Výsledky zkoušek užitné hodnoty odrůdy jsou silně ovlivněny technologií pěstování, agrotechnikou, klimatickými podmínkami místa zkoušení. Tuto různorodost z nedostatečných kapacitních důvodů nelze v rámci zkoušek pokusů eliminovat, a tudíž zaručit objektivní výsledky," dodal úřad.

Pokud novelu schválí Parlament a podepíše prezident, měla by začít platit prvním dnem druhého kalendářního měsíce po vyhlášení zákona.

V loňském roce pěstitelé sklidili 5126 tun chmele z výměry 5020 hektarů, což bylo o 75 hektarů více oproti roku 2017. Sklidilo se ho však meziročně o 25 procent méně. Slabá sklizeň byla dána především suchým a horkým počasím v letních měsících loňského roku. Na řadě míst byl srážkový deficit nebo počet tropických dní rekordní.

Témata: chmel | vláda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky