Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček některé požadavky demonstrantů na Letné rázně odmítá

demonstrace proti Babišovi - Letná 23. 6. 2019
demonstrace proti Babišovi - Letná 23. 6. 2019
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Demonstrace jsou cestou, jak vyjádřit politický postoj. S některými názory, které zazněly na nedělní manifestaci na Letné, jež byla největší od roku 1989, se lze shodnout, s dalšími ne, další je možné vyřešit pouze volbami, řekl dnes po jednání vlády novinářům předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček uvedl, že možnost svobodně vyjadřovat své politické názory, byla přesně tím, o co usilovali lidé před 30 lety, kdy se na Letné naposledy v podobném měřítku demonstrovalo. Na nedělním protestu podle něj zaznívala široká škála názorů, zahlédl pravicové, ale i extrémně levicové transparenty.

V některých věcech se podle něj lze s demonstranty shodnout. "Nezávislost justice je prioritou sociální demokracie a celé vlády," řekl. S některými názory se podle něj shodnout nemůže, další lze vyřešit jen volbami. Za příklad dal požadavek demonstrantů na odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) v situaci, kdy ANO na něm jako předsedovi vlády trvá a je nejsilnější politickou stranou na základě výsledků voleb.

Z pozice ministra vnitra ocenil, že demonstrace byla klidná. "Jsem rád, že se to obešlo bez jakýchkoliv excesů," uvedl ministr vnitra Hamáček. Poděkoval za to účastníkům, policistům i záchranářům a hasičům.

Témata:  demonstrace proti Babišovi Jan Hamáček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy